Vuilniszakken voor plastic afval hangen vaak al dagen aan de haken voordat de ophaalronde plaatsvindt. Zoals deze exemplaren die gisteren aan een lantaarnpaal in de Breukelsestraat: morgen, vrijdag worden deze pas opgehaald. Daarnaast slingeren de gele zakken en de inhoud ervan regelmatig rond.
Vuilniszakken voor plastic afval hangen vaak al dagen aan de haken voordat de ophaalronde plaatsvindt. Zoals deze exemplaren die gisteren aan een lantaarnpaal in de Breukelsestraat: morgen, vrijdag worden deze pas opgehaald. Daarnaast slingeren de gele zakken en de inhoud ervan regelmatig rond. Foto: Rens van den Elsen

RAADSLID HUSSAIN (D66) HEKELT ROMMEL DOOR VUILNIS

Probleem plastic afvalzakken misschien wel ‘te groot voor Boxtel’


PÅL JANSEN

De plastic afvalzakken zijn ook wethouder Herman van Wanrooij een doorn in het hoog. ,,Het probleem is heel groot, misschien wel te groot voor Boxtel”, zo antwoordde hij op vragen van raadslid Sohib Hussain van coalitiepartij D66.

,,Ik zie soms de zakken op zaterdag al hangen terwijl ze op maandag pas worden opgehaald”, zei de wethouder dinsdag tijdens de raadsvergadering. De gele zakken voor plastic afval slingeren dikwijls rond en ook de inhoud ervan ligt regelmatig op straat, zo constateren zowel raadslid Hussain als Van Wanrooij. De D66'er vroeg zich echter ook af wat hier


nou aan gedaan wordt: ,,In 2019 hebben wij hier ook al vragen over gesteld. We zijn nu anderhalf jaar verder en er is nog steeds geen oplossing.”

HAKEN

De gemeente deelt ringen met haken uit die om een lantaarnpaal kunnen worden geklemd. Daar kunnen de afvalzakken aan worden opgehangen. Maar zodra er overlast ontstaat omdat zakken er te vroeg hangen, kan de gemeente ze laten weghalen, aldus de wethouder. Desalniettemin blijft de overlast aanhouden: ook op verzamelplekken zonder de haken is het dikwijls een rommel.

De gemeente is momenteel in gesprek met haar wijkmakelaars en woonstich-


ting Joost voor een plan van aanpak. Mocht de overlast daarna niet afnemen, wordt bekeken of boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) ingezet kunnen voor controles. De gemeente heeft slechts een beperkt aantal handhavers in dienst, dus dat lijkt een onbegaanbaar pad. Van Wanrooij: ,,Een grote gemeente met weinig handhaving... Het probleem is erg groot, misschien wel te groot.”


p Vuilniszakken voor plastic afval hangen vaak al dagen aan de haken voordat de ophaalronde plaatsvindt. Zoals deze exemplaren in de Breukelsestraat: komende dinsdag worden deze pas opgehaald. Daarnaast slingeren de gele zakken en de inhoud ervan regelmatig rond. (Foto: Rens van den Elsen).