Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

NASLEEP BRAND SINT-CATHARINASTRAAT HEEFT VEEL IMPACT

'De emoties lopen soms wat hoog op'

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Jeroen Boudewijn zit na de brand bij zijn buren in de Sint-Catharinastraat met de gebakken peren. Hij denkt dat het hele incident voorkomen had kunnen worden als er eerder naar hem was geluisterd. Zo stapte hij al diverse keren naar woonstichting Joost.

Bij de woonstichting blijkt er nooit een klacht van Boudewijn geregistreerd te zijn. ,,Wij gaan altijd zorgvuldig met overlastmeldingen om. In het algemeen geldt: wanneer er sprake is van overlast vanwege geluid, drugs of woonfraude, meld dit dan altijd bij ons. Want alleen dan kunnen wij hierop actie ondernemen", meldt een woordvoerder van Joost desgevraagd.

Dat zijn meldingen bij Joost niet bekend zijn vindt de gedupeerde Boxtelaar 'uiterst vreemd'. Hij heeft destijds geen namen van medewerkers genoteerd. ,,En ik heb deze week nog contact gehad, al ben ik nog steeds niet teruggebeld..."

Boudewijn baalt intussen als een stekker. De emotie loopt soms hoog op bij hem, geeft hij toe. ,,Ik heb tijdens de brand dingen gezegd die niet zo netjes zijn. Maar wat wil je op zo'n moment, als je ziet dat je huis er aan dreigt te gaan?"

ALLES DICHT

Zijn straatgenoten bevestigen zijn verhaal, al hebben zij de overlast nooit als storend ervaren omdat ze er wat verder vanaf wonen. ,,Ik ken de bewoners niet zo goed. Overdag was altijd alles dicht en we zagen vaak op onchristelijke tijden buitenlandse auto's voor het huis stoppen. Jeroen sprak hier vaak over, dus zijn wij er ook wat meer op gaan letten", aldus een overbuurvrouw, die liever niet met haar naam in de krant wil.

GEEN STRAFBAAR FEIT

Of de brand van 24 november een gevolg is van het onderbrengen van meerdere arbeidsmigranten is niet met zekerheid te zeggen. De politie geeft aan dat er geen strafbaar feit is geconstateerd en dus was verder onderzoek niet nodig.

De Boxtelse brandweercommandant Jan-Hein Opheij geeft desgevraagd aan dat de oorzaak een brandende kaars is die omviel. ,,Ik hoorde later dat er een stuk of vijf matrassen lagen, die vlam hebben gevat door de omgevallen kaars", geeft Boudewijn aan. Dat verhaal kan Opheij niet bevestigen: ,,We zijn als lokale brandweer niet getraind om onderzoek te verrichten, dat is specialistisch werk dat we (nog) niet in huis hebben."

De bewoonster van het huis waar de brand die middag uitbrak was niet te achterhalen voor een reactie.

p Niet alleen de bovenverdieping is gestript na de brand, dat gebeurde ook met de woonkamer. Dinsdag bleek nog dat er scheuren in het plafond zitten. Voorlopig kan Boudewijn dus nog niet terug naar zijn huis. (Foto: Bas van den Biggelaar).