DUURZAME HUIZEN NOG EVEN IN BEELD

Binnenkijken, maar dan via de webcam

Woonprogramma's op televisie draaien erop: de drang van mensen om bij de 'buren' te gluren. Dat kan behalve amusant echter ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om energiezuinige maatregelen. Zes duurzame woningen in Boxtel zijn nog tot 15 december te bezichtigen.

De eigenaars doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Die is dit jaar anders dan anders. Belangstellenden leggen geen fysieke bezoeken af, de reden is bekend. Ze kunnen online terecht met hun vragen over energiezuinig wonen.

SCALA

Er bestaat een heel scala aan duurzame maatregelen, maar niet iedere aanpassing is even geschikt voor elk huis. En soms levert een investering te weinig rendement op, of juist verrassend veel. Dergelijke kwesties kunnen de revue passeren. De deelnemers aan de (digitale) huizenroute hebben ervaring in het verduurzamen van een woning, beschikken over kennis en geven tips.

Zij weten bijvoorbeeld wat een warmtepomp doet, wat zo'n apparaat ongeveer kost en hoeveel energie dit bespaart. Want behalve omwille van milieu en klimaat, passen mensen ook, of misschien wel vooral, duurzame maatregelen toe om de nota van het energiebedrijf te laten dalen.

BOUWJAREN

De Boxtelse huizen dateren uit verschillende bouwjaren: er zijn moderne panden bij uit 2001, maar ook wat oudere, uit de jaren '70 van de vorige eeuw. Vrijstaande en twee-onder-eenkapwoningen. Zelfs een tot woonhuis omgebouwde stal is inmiddels aardgasvrij en energiezuinig.

Aanmelden voor een online bezoek aan een van de woningen kan via de website duurzamehuizenroute.nl. Aan elk videogesprek mogen maximaal acht bezoekers tegelijk deelnemen.

De organisatie achter het milieuvriendelijke initiatief heeft eind november in verschillende categorieën het meest duurzame huis van Nederland gekozen. Boxtel viel toen niet in de prijzen.