Op de betonnen buitenwand van een van de twee zuiveringsbassin zijn de natte plekken van de recente lekkage duidelijk zichtbaar. De foto is genomen vanaf de Parallelweg Zuid, aan de overkant van het spoor. (Foto: PvdA-GroenLinks).
Op de betonnen buitenwand van een van de twee zuiveringsbassin zijn de natte plekken van de recente lekkage duidelijk zichtbaar. De foto is genomen vanaf de Parallelweg Zuid, aan de overkant van het spoor. (Foto: PvdA-GroenLinks). Foto: eigen collectie

'VERGELIJK TRUMPIAANS GAAT ME TE VER'

Suggestie over fakenews valt slecht bij PvdA-GL

PƅL JANSEN

,,We willen niet lijken op de Verenigde Staten met fakenews en al dat soort suggestieve zaken." Dit antwoordde burgemeester Ronald van Meygaarden dinsdag tijdens de raadsvergadering op vragen van PvdA-GroenLinks. De fractie stelde daarmee een lekkage bij het waterzuiveringsbassin van varkensslachterij Vion aan de kaak. Raadslid Anja van den Einden was boos om de reactie van Van Meygaarden.

Net als eerder gebeurde, zagen ondernemers aan de Van Salmstraat vorige week dat er water over de rand van het bassin van HydroBusiness klotste. De beelden die ervan werden gemaakt, kwamen in bezit van PvdA-GroenLinks.

Het korte filmpje dat de partij ervan maakte, werd maandag naar B en W gestuurd inclusief kritische vragen. De fractie vreesde onder meer dat 'de vele duizenden liters' gelekt afvalwater via een sloot in rivier de Dommel terecht zou komen. Die zorg bleek later onterecht, omdat volgens het waterschap een duiker tussen de twee watergangen op het moment van het lek was afgesloten.

De vergelijking die burgemeester Van Meygaarden maakte met de Verenigde Staten en fakenews schoot bij Van den Einden tijdens de raadsvergadering in het verkeerde keelgat. Ze dacht dat daarmee een verband werd gesuggereerd met de afzwaaiende president Donald Trump.

Het raadslid vindt dat de burgemeester haar partij onterecht een 'Trumpiaanse handelwijze' verwijt. ,,Dat gaat me te ver. Het is primair onze taak om [als politieke partij - red.] de zorgen van inwoners hier te vertalen. Als het nodig is - en het is nodig, want het is het zoveelste incident in de beleving van omwonenden - moeten we dat vertalen naar de raad."

NIET STRUCTUREEL

Hoewel eerder ook al water over de bassinrand stroomde, is volgens de burgemeester geen sprake van een structureel probleem. Volgens hem liep ook de volksgezondheid geen gevaar; ook niet met betrekking tot legionellabesmetting waarvan twee jaar geleden nog sprake was.

HydroBusiness, het bedrijf dat de waterzuiveringsinstallatie van Vion exploiteert, heeft het gelekte water meteen opgepompt uit de sloot, stelt Van Meygaarden: ,,De kans op bodemverontreiniging is praktisch nihil." De gemeente heeft de waterzuivering niet stilgelegd. ,,Dat zou disproportioneel zijn geweest", vindt de burgemeester. Boetes of straffen uitdelen, was in zijn ogen niet nodig.

OPBORRELEN

Dat er water over de de rand klotste, kwam door problemen in het beluchtingssysteem op de bodem van het bassin. Beide bassins zijn sinds afgelopen zomer afgedekt: de ene met een stalen overkapping, de andere met een enorme feesttent in afwachting van een drijvende afdekking. Op die manier moet verneveling worden voorkomen en daarmee het risico op verspreiding van legionellabacteriƫn waarmee HydroBusiness en Vion twee jaar geleden negatief in het nieuws kwamen.

Door beide overkappingen is de temperatuur in de bassins opgelopen en dat zorgde voor grote opborrelende luchtbellen waardoor het afvalwater over de rand lekte. Van den Einden: ,,Als dat zo is: hoe komt het dat HydroBusiness niet op de hoogte was dat het systeem de situatie niet meer aankon?"

Op de werkelijke technische oorzaak daarvan, kon Van Meygaarden geen exact antwoord geven. ,,In dit soort processen en systemen kan het gebeuren. Zij hebben het nu ontdekt dat door een te hoge watertemperatuur de beluchting anders is gaan werken dan het zou moeten. Als u de werkelijke technische oorzaak wilt, dan moet u naar HydroBusiness."

Met de eerdere fakenews-opmerking van de burgemeester vers in het geheugen, beet Van den Einden terug: ,,Voordat u dezelfde zonde begaat als PvdA-GroenLinks door zelf iets in te vullen, zou ik willen vragen of u wilt informeren hoe het komt dat ze dat niet wisten."

Van Meijgaarden drukte Van den Einden nog op het hart dat hij haar partij niet vergeleek met 'Trumpiaanse toestanden', maar dat raadsleden zorgvuldig moesten zijn met berichten plaatsen op sociale media.

UITBREIDING VION

Vion breidt momenteel fors uit op bedrijventerrein Ladonk. Het leidt bij PvdA-GroenLinks ook tot bezorgdheid over de capaciteit van HydrobBusiness: kan de waterzuivering het extra afvalwater straks nog wel aan, vroeg de fractie. Volgens de huidige berekeningen is de capaciteit voldoende na de uitbreiding van Vion, stelde Van Meygaarden.




q Op de betonnen buitenwand van een van de twee zuiveringsbassin zijn de natte plekken van de recente lekkage duidelijk zichtbaar. De foto is genomen vanaf de Parallelweg Zuid, aan de overkant van het spoor. (Foto: PvdA-GroenLinks).