Ans en Toon van Houtum werden woensdag verrast door hun kinderen én de fotograaf van deze krant. (Foto: Gerard Schalkx).
Ans en Toon van Houtum werden woensdag verrast door hun kinderen én de fotograaf van deze krant. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

NIEUW BESTUUR MOET DRAAD OPPAKKEN

College schuift Liempds bomenprobleem vooruit


PÅL JANSEN

Het huidige college van B en W gaat geen actie ondernemen op de overlast die bewoners in de Liempdse wijk Den Berg ervaren van de aanwezige bomen. Zij willen een oplossing, maar wethouder Herman van Wanrooij laat het aan de nieuwe gemeentebestuurders over.

Bewoners van de Bergstraat, Heidonk, Kerkheiseweg, Sportlaan en Schutterdreef schreven eerder de politiek aan iets te doen aan de eikenbomen in hun omgeving. De vallende eikels op hun daken verstoren de nachtrust, er valt veel dood hout uit en de stammen herbergen jaarlijks vele eikenprocessierupsen.

De bewoners gaven in hun schrijven aan het college van B en W niet aan op welke wijze er iets moest worden gedaan aan het bomenprobleem. Ook wethouder Van Wanrooij worstelde met een aanpak. ,,Het gaat hier niet om een simpele kapvergunning, maar eigenlijk om aanpassing van beleid", aldus de bestuurder.

Terugvallen op een recent bomenbeleid kan ook niet. Dit beleid zit al een tijd lang in de pijplijnen: de aanzet daarvoor vond al plaats in 2015. Dit beleidsplan zou eind dit jaar worden gepresenteerd, maar een besluit erover zal in 2020 in ieder geval niet meer plaatsvinden: dinsdag vond de laatste besluitvormende raadsbijeenkomst van dit jaar plaats.

Van Wanrooij antwoordde tijdens de raadsvergadering van dinsdag op vragen van fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95. Die vroeg zich af of er nog gesproken is met de omwonenden. Volgens Van Wanrooij was er per mail al gereageerd op de briefschrijvers en was er dezelfde middag nog contact geweest met een van hen. De wethouder had toen al aangegeven dat een nieuw college de zaak moet oppakken.

Het volgende gemeentebestuur gaat per 1 januari van start. Wie daar in plaats gaan nemen, is nog niet bekend. Balans en Combinatie95 zijn met elkaar in gesprek over een nieuwe coalitie.


Looeind Liempde bakt ook dit jaar weer oliebollen

Buurtvereniging Looeind verkoopt dit jaar net als altijd oliebollen. Wel met inachtneming van de maatregelen.

De lekkernijen zijn 31 december te koop bij bakkerij Van Eijndhoven. Tussen 10.00 en 14.00 uur is de vrije verkoop. Daarnaast kunnen de oliebollen ook gereserveerd worden, via de website www.looeind.nl. Bestellingen kunnen vanaf 14.00 uur worden opgehaald. Oliebollen reserveren kan tot en met 30 december.


GOUDEN PAAR VAN HOUTUM IN LIEMPDE

Toon en Ans: ‘Het feest? Dat komt er zeker nog’

MARIËLLE WIJFFELAARS


Het feestje vijftig jaar geleden kunnen Toon (74) en Ans (72) van Houtum uit Liempde zich nog heel goed herinneren. Het was een prachtige dag en het ging tot in de late uurtjes door. Hoe anders is dat vijf decennia later. Geen groot feest deze keer, maar een bescheiden viering van de gouden huwelijksdag middenin coronatijd.

Het contrast met hun trouwdag in 1970 is groot. Want in die periode had het gouden echtpaar regelmatig een partijtje waarbij flink gedanst en gedronken werd. ,,Ik voetbalde bij DVG in een elftal met allemaal jongens rond de 24”, blikt Toon terug. ,,Er waren toen zo'n vijf bruiloften per jaar, dat was echt een mooie tijd. Maar ook op onze eigen bruiloft kijk ik met veel plezier terug. Dat was een goed feestje.”

De afgelopen vijftig jaar zijn volgens het paar voorbij gevlogen. Toon: ,,We hebben er geen moment spijt van gehad. Ik hoop ook nog een tijdje samen door te gaan, we hebben een fijn leven.”

Corona zorgde ervoor dat een herhaling van het trouwfeest niet door kon gaan. Maar Toon en Ans werden door hun twee kinderen en kleinkinderen wel verrast met een versierde tuin én een aan huis bezorgd ontbijtje. ,,Dat was een echte verrassing”, zegt Toon. Helemaal geruisloos ging de rest van de dag ook niet voorbij, er kwamen veel felicitatiekaarten en 's avonds werd er gezellig gegeten met de kinderen. Toon: ,,Dat is misschien wel burgerlijk ongehoorzaam van ons, maar we zorgen echt voor genoeg afstand.”

Het gouden paar is normaliter actief in het verenigingsleven maar dat staat nu allemaal op een laag pitje. Dat ze weinig onder de mensen komen en veel aan huis gekluisterd zijn, past eigenlijk helemaal niet bij het echtpaar Van Houtum. ,,Het is best worstelen om deze tijd door te komen”, vindt Toon. ,,Maar gezondheid gaat boven alles.”

En dat feest? Dat hopen Toon en Ans volgend jaar in november in te halen. Dan is het namelijk vijftig jaar geleden dat ze voor de kerk in het huwelijk traden. ,,Gaan we dan voor de herkansing.”


p Ans en Toon van Houtum werden woensdag verrast door hun kinderen én de fotograaf van deze krant. (Foto: Gerard Schalkx).