Heemkunde Boxtel en Jumbo Boxtel presenteren het verzamelalbum voor klanten die gaat over de Boxtelse geschiedenis.Van Links naar rechts: filiaalmanager Oskar Martens (Jumbo), bestuursleden Nellie van den Brandt, Christ van Eekelen, Fons van Heesch, voorzitter Henk van Beers en Gerard Buiks (allen Heemkunde Boxtel).
Heemkunde Boxtel en Jumbo Boxtel presenteren het verzamelalbum voor klanten die gaat over de Boxtelse geschiedenis.Van Links naar rechts: filiaalmanager Oskar Martens (Jumbo), bestuursleden Nellie van den Brandt, Christ van Eekelen, Fons van Heesch, voorzitter Henk van Beers en Gerard Buiks (allen Heemkunde Boxtel). Foto: Albert Stolwijk

SPAARACTIE LEVERT HEEMKUNDE BOXTEL ELF NIEUWE LEDEN OP

Thuisbezorgd: plaatjes van oud-Boxtel

LINDA VAN DE WIEL

De Jumbo-spaaractie voor historische plaatjes van Boxtel is alweer even afgelopen. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun verzamelalbum compleet gevuld krijgen, biedt Heemkunde Boxtel een extra service. Leden bezorgen de ontbrekende plaatjes gratis thuis bij liefhebbers.

De spaaractie kwam uit de koker van supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof, maar Heemkunde Boxtel was nauw betrokken bij de uitwerking ervan. ,,Uit onze uitgebreide beeldbank koos een aantal leden 343 plaatjes. Bij elk van de vijftien hoofdstukken maakten we een begeleidende tekst”, vertelt Christ van Eekelen.

ENTHOUSIASTE REACTIES

De secretaris van de heemkundekring is blij met de vele enthousiaste reacties: ,,Ik begrijp van bedrijfsleider Oscar Martens dat de omzet van zijn supermarkt aanzienlijk is verhoogd door de actie. Ook de andere winkels in Oosterhof hadden meer aanloop. En zelf konden wij elf nieuwe leden inschrijven.”

RUILDAG

In oktober vond een ruildag plaats: ,,Die was goed opgezet. Mensen kwamen in kleine groepjes binnen in de voormalige Aldiwinkel”, aldus Van Eekelen. Toch werd de activiteit op last van de politie afgebroken. ,,Het ging mis omdat mensen buiten de winkel onderling gingen ruilen en niet altijd anderhalve meter afstand hielden.” En dus werd een andere manier gezocht om liefhebbers aan een volledig boek te helpen: ,,Mensen konden hun dubbele plaatjes inleveren bij Jumbo en daar vragen om de exemplaren die ze nog niet hadden. Op deze manier hebben we nog vierhonderd mensen blij gemaakt.”

Nu ook deze service voorbij is, zijn alle overgebleven plaatjes opgehaald door Heemkunde Boxtel. Van Eekelen: ,,Alles ligt netjes gesorteerd in bakken bij mij thuis. In eerste instantie hebben we een nieuwsflits richting onze leden uitgedaan. Zij konden op deze wijze als eerste aan hun eventueel ontbrekende plaatjes komen.” Sociale media volgden: ,,Iedereen die het boek vol wil krijgen, maar ook mensen die nooit bij de Jumbo komen en geen plaatjes hebben, kunnen deze via ons alsnog ontvangen.”

RESTERENDE PLAATJES

Wie op zoek is naar resterende plaatjes van de spaaractie, kan een e-mail sturen naar Christ van Eekelen, secretaris@heemkundeboxtel.nl. Spaarders kunnen ook een envelop in de brievenbus doen op het adres Houtbreker 23 in Boxtel en vragen om ontbrekende plaatjes. Op de envelop vermeldt men de eigen adresgegevens. Aanbellen mag vanwege het coronavirus niet. Leden van Heemkunde Boxtel doen de ontbrekende plaatjes vervolgens bij de bestellers in de brievenbus.


p Eind september presenteerde Jumbo-bedrijfsleider Oscar Martens (links) het plaatjesalbum aan het heemkundebestuur. Ook nu de spaaractie voorbij is, hoeft niemand met een incomplete verzameling te blijven zitten. (Foto: Albert Stolwijk).


LEERLINGEN MOLENWIJKSCHOOL OP PAD VOOR VOEDSELBANK

Drie bolderkarren vol met producten

Jonah de Leest zit op de Molenwijkschool. Hij kwam op het idee Voedselbank Boxtel een handje te helpen en trommelde medeleerlingen op om samen etenswaren in te zamelen. Pien en Guusje Habraken gingen in de omgeving Molenweide op pad.

Hun moeder Natascha Bendeler: ,,Ik had van tevoren in de buurtapp gemeld dat Pien en Guusje rond zouden gaan. Iedereen reageerde enthousiast." Dat bleek wel, want de meisjes zamelden maar liefst drie bolderkarren vol etenswaren in.

In de Molenwijkschool is ruimte vrijgemaakt voor alle goederen. Later haalt een vrijwilliger van de organisatie die op. Bendeler: ,,Zeker nu kan volgens mij de voedselbank alle hulp gebruiken."




Talentvolle celliste Rouw speelt Bach in de protestantse kerk

De jonge celliste Hanneke Rouw soleert zaterdag 12 december op cello in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18. Het concert, dat van 16.00 tot 17.00 uur duurt, wordt gehouden in het kader van Klassiek in de Kerken.

De talentvolle Rouw speelt twee suites voor cello van de Duitse componist Johann Sebastian Bach, gezien als een van de grootste werken ooit geschreven voor het instrument. Klassiek in de Kerken moest in het najaar nog twee concerten afgelasten vanwege de coronamaatregelen.

Toch kan nu een klein aantal toeschouwers alsnog naar een optreden. ,,Een klein hoopvol begin", geeft de organisatie aan. ,,Juist in deze tijd zullen er mensen zijn die van een concert willen genieten."

Bezoekers moeten zich vooraf aanmelden via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl. Zij krijgen bericht ter bevestiging van hun reservering als er voor hen plaats is. De toegangsprijs bedraagt 15 euro vanaf 17 jaar, bezoekers onder die leeftijd mogen gratis naar binnen. Er is in de protestantse kerk plaats voor maximaal dertig mensen, het dragen van een mondkapje is verplicht.








Jonah de Leest bij een deel van de ingezamelde spullen. (Foto: Eigen collectie).
Pien en Guusje Habraken gingen met een bolderkar op pad. (Foto: Eigen collectie).