Tess op het regenboogbankje dat ze zelf ontworpen heeft. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Tess op het regenboogbankje dat ze zelf ontworpen heeft. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

ONTWERPSTER TESS UIT BOXTEL BLIJ MET ZITPLEK OP STATIONSPLEIN

Regenboogbank met mooie boodschap

LINDA VAN DE WIEL

Het balletje begon te rollen in september 2018. De destijds tienjarige Tess Scheepers uit Boxtel stuurde toenmalig burgemeester Mark Buijs een brief. Hierin stond een hartenkreet: Tess wilde graag een regenboogzebrapad. Het pad kwam er. Het lag er een poos, tussen de Rechterstraat en de Stationsstraat, maar verdwijnt eind januari. Sinds gisteren heeft Boxtel een regenboogbank.

Het bontgekleurde zitmeubel staat op het Stationsplein. De inmiddels twaalfjarige Tess en wethouder Herman van Wanrooij onthulden het. Tess: ,,Ik heb zelf het ontwerp voor het bankje gemaakt.”

Het was best een plechtig moment, die onthulling van Boxtels’ eerste regenboogbankje. ,,En wat staat het op een prachtige plek: het Stationsplein. Iedereen die van en naar het station gaat, ziet het bankje staan.” Wethouder van Wanrooij is duidelijk opgetogen over de locatie. Maar ook de boodschap wordt op deze plek aan een groot publiek getoond: ,,Alle voorbijgangers kunnen nu zien dat Boxtel een gemeente is waarin iedereen met respect met elkaar omgaat. Kom Tess, laten we er samen op gaan zitten.”

BOODSCHAP

In de zomer van 2018 zag Tess tijdens haar vakantie in Zeeland een regenboogzebrapad. ,,De betekenis hiervan is dat iedereen zichzelf mag zijn en verliefd mag worden op wie hij wil. Ik vind dat heel belangrijk. Ik heb naast een vader ook twee moeders,” aldus Tess.

De boodschap die het regenboogbankje uitdraagt, is daarom ook heel belangrijk voor de leerling van het Baanderherencollege. ,,Het regenboogpad (dat gelegen is op de kruising van de Rechterstraat en de Prins Hendrikstraat -red.) was niet mooi meer. De kleuren zijn vervaagd en dat is jammer”, vertelt ze. Van Wanrooij, wethouder van verkeer, vult aan: ,,We konden twee dingen doen, het weer opnieuw schilderen of voor een ander idee kiezen. We kozen voor het tweede. De Rechterstraat gaat op de schop en het regenboogpad komt daar nu niet meer terug.”

KUNSTENAAR

Er moest daarom nagedacht worden over een alternatief. Het bankje werd het idee waarvoor Tess en de wethouder kozen. ,,Deze locatie is echt heel tof. Ik wilde het regenboogpad destijds het liefst op deze plek, maar vanwege de verkeersveiligheid mocht dit niet.” Ook van Wanrooij is tevreden over de plaats waar het straatmeubel staat: ,,Het bankje past écht mooi op deze plek.” Tess: ,,In mijn ontwerp koos ik natuurlijk voor een gestreepte variant met daarin alle kleuren van de regenboog. Of ik later kunstenaar wil worden? Misschien wel, dan ga ik naar het SintLucas.”

Dat het bankje er nu staat, vindt Tess heel tof: ,,Ik bedacht een idee en nu is het werkelijkheid geworden. Dat vind ik heel bijzonder”


p Tess op het regenboogbankje dat ze zelf ontworpen heeft. Iedereen die van en naar het station gaat, ziet het opvallend gekleurde zitmeubel staan. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Lidmaatschappen

Het lidmaatschap voor stichting Brabants Centrum wordt in het nieuwe jaar gemiddeld € 0,25 per maand verhoogd om oplopende kosten te compenseren. Maar met de lancering van de app Ons BC, krijgen leden en hun inwonende gezinsleden van Brabants Centrum in 2021 gratis een extra unieke app bij hun lidmaatschap. Het sociale nieuwsplatform bevindt zich momenteel in de testfase en komt in januari voor alle leden beschikbaar.

Tess twee jaar geleden, toen ze het regenboogzebrapad opende. (Foto: Peter de Koning).