Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WERKGROEP HOT BLIJ MET INITIATIEF MAURITS VAN BOUWDIJK

Esch in een klap 1.000 bomen rijker




RENS VAN DEN ELSEN

Met het planten van duizend bomen op de percelen van Maurits van Bouwdijk Bastiaanse aan de Ruiting in Esch is dit weekend een begin gemaakt van wat ooit een bosrijk gebied moet worden. De organisatie Huis & Omgeving in Transitie (HOT) wil in iedere kern van de huidige gemeente Haaren duizend bomen planten, bij particulieren of op gemeentegrond. Van Bouwdijk en zijn vrouw Martine namen het heft in eigen handen en zorgde er meteen voor dat in Esch de doelstelling al is gehaald. Maar er staat meer op stapel...

,,Duizend bomen en struiken, dat klinkt als gruwelijk veel, maar het ziet er nog niet zo ruig uit hoor. Het gaat om jonge aanwas van zo'n vijftig centimeter hoog. Als die eenmaal volwassen zijn, ben ik er waarschijnlijk niet meer. Daarbij is het slechts een klein stukje natuur voor de dieren die er gebruik van (gaan) maken", relativeert Van Bouwdijk de aanplant van hazelaars, elzen, eiken, berken, sleedoorns en kardinaalsmutsen. Er is gekozen voor veel verschillende soorten met en zonder vrucht. ,,Zodoende hebben straks eekhoorns en reeën hier ook een plek om voedsel te verzamelen."

KLEIN LANDGOED

De betrokken Esschenaar kwam enkele jaren geleden samen met enkele buurtbewoners met een plan om de Ruiting aantrekkelijker te maken, onder meer door de uitbreiding van het groen. Zijn in 2018 overleden buurman Giel van de Sande was daarmee op diens weilanden al bezig. Van Bouwdijk zette het project voort door de grond over te nemen.

Samen met zijn eigen erf reikt het perceel van tien hectare nu tot aan de Essche Stroom. Er moet uiteindelijk een klein landgoed ontstaan met veel groen, rijke vegetatie, dieren en een cultuurhistorisch landschap dat past in het totale project waar buurtschap De Ruiting aan werkt.

,,Ik ben zelf opgegroeid op landgoed Zwanenburg in Heeswijk-Dinther, de liefde voor een natuurrijke omgeving is me met de paplepel ingegoten. Ik heb me als doel gesteld zelf ook een landgoed in te richten. Dat is echter wel een project van de lange adem", legt de Esschenaar uit.

KATALYSATOR

Het planten van de bomen kwam op zijn pad door het initiatief van HOT (voorheen Duurzame Energie Haaren). De werkgroep wil bij wijze van afscheidscadeau van de op te splitsen gemeente Haaren iedere kern (naast Esch ook Haaren, Helvoirt en Biezenmortel) duizend nieuwe bomen schenken.

Dat project begint aardig vorm te krijgen, laat coördinator Tiny Vermeer van de werkgroep weten. Zeker in Esch is de doelstelling dankzij de hulp van Van Bouwdijk al gehaald. ,,Hij is een katalysator geweest om dit project te doen slagen. Voormalig boomkweker en Esschenaar Rien Sterks heeft zich daar ook hard voor gemaakt door voor de juiste bomen te zorgen", geeft Vermeer aan.

Het is echter niet zo dat met deze aanplant de kous voor Esch af is. Alle partijen willen op termijn meer: ,,Ik ben van plan om nog tweeduizend bomen en struiken meer te planten", aldus Van Bouwdijk.

GEEN SUBSIDIE

De duizend exemplaren aan de Ruiting heeft de Esschenaar overigens uit eigen zak betaald. Er is geen subsidie voor aangevraagd. ,,Het is een dure hobby, maar ik heb het er graag voor over", geeft hij aan. Hoewel het hebben van een landgoed fiscale voordelen biedt dankzij de Natuurschoonwet, is het hem daar niet om te doen. ,,Ik zie dat meer als een aanmoediging om het plan door te zetten, want de kosten wegen niet op tegen de baten."

Voorlopig gaat de werkgroep van HOT in Esch nog verder met het zoeken naar geschikte locaties om bomen te plaatsen. Want het is de bedoeling dat het hele dorp er van profiteert. Vanwege de overgang naar de gemeente Boxtel al aansluiting gezocht bij de Bomenbrigade Boxtel.

Wie ook graag een boom wil planten of een geschikte locatie weet kan contact opnemen via john&tiny@coophot.nl. Kijk voor meer informatie over het project op www.coophot.nl/1000-bomen.html.


p Maurits van Bouwdijk Bastiaanse (links) zorgde dit weekend persoonlijk voor een flinke natuurimpuls in Esch. Oud-boomkweker en dorpsgenoot Rien Sterks hielp hem aan de juiste soorten bomen en struiken. (Foto: Albert Stolwijk).


Bundels jonge planten werden aangevoerd. (Foto: eigen collectie).
Afbeelding
Maurits van Bouwdijk Bastiaanse zorgde persoonlijk voor een flinke natuurimpuls in Esch. Oud-boomkweker Rien Sterks hielp hem aan de juiste soorten. (Foto: eigen collectie).
Afbeelding
Afbeelding
Aan de Ruiting in Esch ontstaat een klein landgoed.