Afbeelding
Foto: Daisy Renders

JANNEKE HEUS UIT LIEMPDE PLAATST OVERAL VERFRAAIDE STENEN

‘Voor kinderen is een beschilderde kei een schat’

LINDA VAN DE WIEL

Terwijl de berenactie landelijke aandacht kreeg tijdens de eerste lockdown, ontstond dit najaar ook een ander initiatief: het beschilderen en verspreiden van stenen. Janneke Heus (36) uit Liempde is een van de mensen die hiermee druk doende is. ,,Ik heb tot nu toe ongeveer vijftig zwerfkeien beschilderd en op allerlei zichtbare plekken neergelegd. Waarom? Om mensen blij te maken.”

In september hoorde Janneke voor het eerst over dit initiatief. Ze stuitte op de Facebookpagina ‘Kei Tof’. Deze pagina is in korte tijd uitgegroeid tot een verzamelplaats van creatieve kinderen en volwassenen. ,,Ik was meteen enthousiast. Ik houd van wandelen en knutselen, dus dit initiatief past perfect bij mij, vooral tijdens deze periode vol beperkingen.”

En zo komt het dat Heus sinds de herfst tijdens haar wandelingen in het buitengebied van Liempde, Boxtel en Lennisheuvel op zoek is naar stenen en zwerfkeien. ,,Die neem ik mee naar huis en beschilder ik. Op de achterkant schrijf ik mijn initialen en mijn postcode. Zo weet ik dat ik de steen versierd heb”, vertelt ze enthousiaste. Ze vervolgt: ,,Ook het plaatje van de Facebookpagina komt op elke steen. Op de voorkant maak ik altijd een leuke schildering. Wat ik allemaal al heb gemaakt? Vogeltjes, kerstversiering of een klein gedichtje waarvan mensen blij worden.”

KEI TOF

Heus vindt het leuk als mensen die een exemplaar vinden, er een foto van maken en deze delen op ‘Kei Tof’. ,,Het is gaaf als mensen een steen vinden in Liempde en hem loslaten in Lennisheuvel. Er is zelfs een die ik beschilderde op weg naar Texel.”

Janneke spreekt over het loslaten van stenen, omdat ze de keien niet bij zich houdt. ,,Ik leg ze juist ergens anders neer omdat ik andere mensen blij wil maken. Kinderen bewaren de exemplaren meestal, voor hen is een beschilderde steen een schat. Maar het is ook leuk als de vinder de steen verder laat zwerven.”

In de sinterklaasperiode legde Heus veel keien met een afbeelding van de goedheiligman rondom basisschool De Oversteek in haar woonplaats, bij de huisarts plaatste ze juist weer exemplaren met lieveheersbeestjes. ,,Ik leg er ook veel bij winkeltjes zodat ze gevonden worden.”

Heus hoopt dat nog veel meer mensen stenen gaan beschilderen en loslaten. ,,Ik vind er zelf weinig, maar word altijd vrolijk als ik er eentje tegenkom. Ik verstop ze dan ook niet, maar leg ze juist in het zicht. Mijn tip is dan ook: raak allemaal besmet met dít virus in plaats van de coronavariant.”


p Janneke de Heus is dolenthousiast om haar nieuwe hobby: het beschilderen van stenen die ze vervolgens ergens buiten legt om gevonden te worden.


u Iedere kei is weer een kunstwerkje op zich. (Foto's: Daisy Renders).

Afbeelding