De MFA die in de Lambertusschool komt, krijgt een naam.
De MFA die in de Lambertusschool komt, krijgt een naam. Foto: Annelieke van der Linden

DORPSBEWONERS MOGEN STEMMEN OP VIJF MOOISTE INZENDINGEN

Gemonde kiest naam voor dorpshuis

JAN HERMENS

Gemonde krijgt een multifunctionele accommodatie (mfa), met daarin een dorpshuis. Het nog te realiseren ontmoetingscentrum heeft nog geen naam. Maar dat duurt niet lang meer.

Het bestuur van het dorpshuis riep de Gemondenaren onlangs op suggesties voor een naam in te sturen. Talloze reacties volgden. Daaruit heeft het bestuur een top vijf samengesteld. Inwoners van Gemonde kunnen tot en met vrijdag 11 december stemmen op hun persoonlijke favoriet.

PRAATJE

Een van de namen uit die top vijf is De Stek. Een stekje staat voor nieuw leven, voor groei. Tegelijkertijd is een stek een eigen plek. De Mingel is ook tot de top doorgedrongen. Het Engelse to mingle betekent namelijk een praatje maken, contact leggen.

De suggestie Montis is de naam van het in de school gevestigde kindcentrum en verwijst naar de vroege spelling van Gemonde: Datmunda. Montis is Latijn en betekent berg. Datmunda staat voor hoogte in het landschap. Een naam dus die teruggrijpt op de wortels van het dorp. Gimmes Huis en Huis van Gemonde zijn twee varianten met dezelfde betekenis. Ze geven aan dat de accommodatie er komt voor het hele dorp, een plek waar iedereen zich thuisvoelt.

STEMFORMULIER

De link naar het digitale stemformulier is te vinden op de Facebookpagina van de Sint-Lambertusschool. Dat gebouw biedt straks onderdak aan de mfa en het dorpshuis.

Het plan om tot een mfa te komen in Gemonde, is alweer een paar jaar oud. Nu komt er echter schot in de zaak. Naar verwachting is het project voor het eind van 2021 afgerond. Tegenvaller is dat de gemeente Sint-Michielsgestel al haar investeringen met 10 procent afroomt. Dat geldt ook voor de mfa, waar aanvankelijk 1,2 miljoen voor gereserveerd was. Er resteert ongeveer een miljoen om de verbouwing te realiseren.


p In de Sint-Lambertusschool komt een multifunctionele accommodatie, het dorpshuis gaat daar ook onderdeel van uitmaken. Gemondenaren mogen nu een naam kiezen. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018).


VRIJWILLIGERS TUIGEN FIJNSPAR IN GEMONDE OP

Kerstboom met kinderknutsels bij kiosk

Net als in eerdere jaren plaatst ook nu een groep vrijwilligers een dorpskerstboom bij de muziekkiosk in Gemonde. Dit gebeurt op zaterdag 12 december. De omgeving wordt sfeervol aangekleed en verlicht. Ook wordt een een alternatieve kerststal ingericht.

Het samen optuigen van de fijnspar, doorgaans een klus voor de leerlingen van de Sint-Lambertusschool, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk. De kinderen versieren de boom niet zelf, maar vrijwilligers zorgen ervoor dat de kerstcreaties die de leerlingen geknutseld hebben, een plekje krijgen in de boom of ergens in of aan de kiosk.

De kist met kaarten, kleurtjes en stickers en andere materialen om kerstwensen te vervaardigen, ontbreekt dit jaar in de kiosk vanwege de coronaregels. De organisatie geeft aan: ,,Wil je bij het bezoeken van de kerstboom toch graag een wens achterlaten, dan vragen wij je om deze thuis te maken en mee te nemen om zelf op te hangen in de boom. Het zou mooi zijn als we op die manier van de fijnspar toch weer een dorpskerstboom voor ons allemaal kunnen maken."

Om de kerstwens te beschermen tegen weersinvloeden, kunnen knutselaars deze het beste in een plastic hoesje doen en stevig vastmaken aan een tak.