Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

HET WINKELHART VAN BOXTEL KRIJGT AANKLEDING IN KERSTSFEER

Boom van 'Vroom' siert De Croon

JAN HERMENS

De kersttijd gaat in Boxtel, net zoals elders in het land, voorbij zonder evenementen in het centrum. Groepsvorming is immers verboden om de coronacijfers niet op te stuwen. Maar om de sfeer niet uit het oog te verliezen is het winkelhart sinds deze week in kerstthema gestoken.

Het centrummanagement steekt dit jaar extra energie in de aankleding van de Rechterstraat, Markt en omgeving. Coördinator bruisend centrum Boxtel Jordy van den Boer: ,,In het centrum hangen we tweeënhalve kilometer aan extra kerstverlichting op. De acht meter hoge Led-kerstboom staat sinds maandag weer op de Markt. En er prijkt een zeven meter hoge echte kerstboom nabij appartementencomplex De Croon, vlakbij de Dommel." Van den Boer voorzag hem dinsdag van verlichting, zodat de uit de kluiten gewassen Nordmann nu flonkert in het donker. En hij hing er een bordje in met de naam van de schenker.

VRIJWILLIGERSWERK

Aan de imposante kerstboom op het pleintje bij De Croon zit een verhaal. Die is namelijk geschonken door Wim de Vroom uit Gemonde. Hij werkte vierenveertig jaar in de buitendienst van de gemeente Boxtel en is na zijn pensionering op vrijwillige basis actief gebleven. Dat doet hij intussen alweer zes jaar en dus is hij al vijftig jaar in trouwe dienst.

De Gemondenaar ruimt zwerfafval op, houdt de plantsoenen bij, verricht snoeiwerkzaamheden en veegt bladeren op. Een man van grote waarde voor de gemeente. Als De Vroom zijn ronde maakt in de omgeving van het gemeentehuis, kan hij de kerstboom zien schitteren die hij de Boxtelaren cadeau gedaan heeft. De Vroom: ,,Ik ging in 2014 met pensioen, maar na een paar weken miste ik het werk en de collega's. Toen ben ik als vrijwilliger voor de gemeente gaan werken. Ik hoop dat nog jaren vol te kunnen houden."

De boom is volgens De Vroom maar liefst 32 jaar oud. ,,Ik heb hem geplant toen ik een schuur zette. Nu geef ik hem aan de Boxtelse gemeenschap."

De actieve vrijwilliger heeft zelf een kwekerij in zijn woonplaats. ,,Die had ik al toen ik nog bij de gemeente in dienst was. Ik kweekte vroeger ook kerstbomen, maar nu niet meer. Sierbomen, daar houd ik me mee bezig. Ik verkocht ook ooit heide en buxus, maar die planten zijn niet meer gewild."

VEERTIG BOMEN

De forse boom van De Vroom is niet de enige die het centrum van Boxtel siert, maar wel de grootste. Van den Boer: ,,We zetten veertig bomen van zo'n anderhalve meter hoog in de winkelstraten en we plaatsen borden, bedrukt met fragmenten van kerstliederen." Een karwei waar Van den Boer veel tijd in gestoken heeft. Met resultaat, want wie in het centrum om zich heen kijkt, kan de kerstdecoratie niet missen.

Grootscheepse activiteiten vinden er in het hart van het dorp niet plaats de komende weken, maar wie door de straten wandelt, krijgt als vanzelf een warm gevoel. De ondernemers nodigen iedereen uit lokaal hun inkopen te doen, in een gastvrije en stemmige ambiance.


p Wim de Vroom voor de kerstboom die hij de Boxtelse gemeenschap cadeau gedaan heeft. In de Nordmann hangt een bordje met zijn naam erop. De Vroom werkt al vijftig jaar in Boxtel, waarvan de laatste zes jaar als vrijwilliger. Hij begon destijds bij de plantsoenendienst en weet nog hoe hij ooit voor de gemeente kerstbomen uit Sparrenrijk moest halen. (Foto: Bas van den Biggelaar).