Afbeelding
Foto: Koninklijke Horeca Nederland

ETABLISSEMENTEN NIET OPEN OP 17 JANUARI

Lokale horeca steunt actie Black Monday

JAN HERMENS

De Boxtelse horeca lijkt niet van plan te zijn op 17 januari de deuren te openen, als dat van de regering nog niet mag. Wel steunen veel exploitanten de actie Black Monday die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag is gestart. Die actie is een oproep richting de rijksoverheid. De ondernemers willen weten wanneer ze weer wel open mogen en vragen om extra financiële steun.

Landelijk hebben kasteleins en restauranthouders in diverse plaatsen aangegeven 17 januari weer gasten te ontvangen, hoe dan ook. Richard Strik, eigenaar van Kwalitaria Strik, was zes jaar voorzitter van de afdeling Boxtel/Liempde van KHN: ,,Ik heb geen signalen ontvangen dat de horeca in Boxtel op die datum ook de deuren weer openzet, maar het onderwerp leeft wel enorm. De nood is hoog, ook hier."

EERLIJKHEID IS ZOEK

Edwin Toonders en Gerie Antonis, eigenaars van restaurant Plein 2 in Boxtel, vinden dat de eerlijkheid zoek is. Toonders: ,,Dat we gesloten zijn om coronabesmettingen te voorkomen, daar hebben we begrip voor. Maar het begint wel te schuren dat hotels, pretparken en bedrijven als Ikea gewoon open mogen en wij niet." De afhaalservice van Plein 2 is overigens wel in bedrijf.

,,We gaan niet open op 17 januari, tenzij het is toegestaan. We riskeren geen boete, niet voor ons en niet voor onze klanten", zeggen de ondernemers van het restaurant aan het Stationsplein. Zij ondersteunen de actie Black Monday. ,,Omdat ook wij vinden dat het tijd is dat de overheid de horeca perspectief biedt."

Ton van Alphen, eigenaar van De Durpsherberg in Liempde verwacht dat hij half januari de deuren nog niet mag openen. ,,Ik vind dat de gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Er mogen nu te veel mensen in winkels naar binnen. Ik was van de week bij Van Cranenbroek in Schijndel, als je ziet wat daar allemaal rondloopt... Ik heb het idee dat de regels minder nageleefd worden, maar corona is niet weg." Ook hij heeft de Black Mondaypetitie ondertekend. ,,Het is goed om een signaal af te geven."

Strik bracht de actie onder de aandacht van de horecaexploitanten in de gemeente. ,,Ik ontving alle informatie via de brancheorganisatie. Black Monday is ook een tegengeluid richting de landelijke regering met betrekking tot Black Friday, legt hij uit. ,,Toen stroomden de winkelstraten vol. Het was hartstikke druk in koopcentra. Dát mocht wel en de horeca mag niet open. Dat stuit ons tegen de borst. Vandaar de naam Black Monday."

De actie is een noodkreet van KHN. Als er niets gebeurt, gaat volgens de brancheorganisatie op korte termijn meer dan de helft van de horecagelegenheden failliet. De NOW, de compensatie van loonkosten door het Rijk, moet weer terug naar maximaal 90 procent, de tegemoetkoming vaste lasten moet verhoogd worden naar 100 procent, vindt de branchevereniging.