Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Weddenschap voor kratje bier over verkeer op Keulsebaan


Politici, bestuurders, ambtenaren, ze hebben hun processen en procedures. De gemeenschap de lasten: financieel en in het dagelijks verkeer.

Met Ludwig van Duren, projectmanager PHS/Keulsebaan voor de gemeente Boxtel, aardige man, heb ik gewed om een kratje bier. ,,De plannen bij afrit 26 van de A2 en de flessenhals bij autotunnel onder het spoor leiden tot een fenomenale chaos”, zeg ik. Ludwig zegt van niet. Zijn modellen zeggen iets anders. Daar zijn het modellen voor: je laat er uitkomen wat je wilt. Je zou nu ook in het echt, hier, kunnen testen; tijdens de spits de toekomst simuleren.

Het boerenverstand zegt dat als je bij afrit 26 op 400 meter vier stoplichtsituaties hebt (een apart voor voetgangers/fietsers), de uitkomst een no brainer is: de totale obstructie van de onbelemmerde doorgang.

Immers, de afslag van en naar de Liempdse Barrière krijgt straks dagelijks drie- tot vierduizend verkeersbewegingen; erheen, de Keulsebaan af, en terug erop. De fietsers en voetgangers steken over van en naar de Liempdseweg. Allemaal via stoplichten, dus moet het doorgaande verkeer van en naar Ladonk hiervoor stoppen.

Als de McDonald's er komt - er circuleren nieuwe tekeningen - zijn dat er acht- tot twaalfduizend. Dan is snel uitgerekend hoe vaak het vast komt te staan, tot Ladonk, de A2, op de parkeerplaats van de Barrier, op de Liempdseweg. Vooral in de spits en met de lunch. In de grote vakanties, toen het slechtlopende horecabedrijf Barrier nog open was, stond het hier tot op de A2 vast. Met twee banen en stoplichten erbij zou dat ineens anders zijn?

Het gezonde boerenverstand is weggevaagd. Een verkeersambtenaar bij de provincie vertelde pas: ,,Boxtel is al derrtig jaar een regelrechte ramp. Ze moeten nu één keer echt geld uitgeven: het spoor omlaag als in Best en Vught en een fatsoenlijke rondweg met ruime aansluitingen op de A2. Anders wordt het nooit iets.”

De mensen zitten straks met de chaos. En niemand heeft dan de verantwoordelijkheid of wist ergens van, zoals bij de toeslagenaffaire. Ik denk dat een kratje bier net te weinig is om, met Ludwig, het verdriet te kunnen wegdrinken.


        MAARTEN VAN ROOY


Gemeentelijke besparingen: een aantal suggesties

Het gaat in financiële zin niet goed met Boxtel. Balans wil daarom de broekriem flink aanhalen. Hierbij wat suggesties.

1. Minder wethouders. Wethouders zijn duur en wachtgelden van drukken soms nog jarenlang op de begroting. Het wettelijk minimum voor een gemeente als Boxtel is twee wethouders, een voor Balans en een voor Combinatie95. Elk aan een kant van de wip, met de burgemeester in het midden. Ten opzichte van vier wethouders nu bespaart dat een slordige twee ton per jaar.

2. Verhoog de parkeertarieven. Balans wil parkeren overal juist gratis maken, dus geen parkeerinkomsten meer. De parkeertarieven zijn nu kinderlijk laag en kunnen best worden verhoogd. Dat betekent een à twee ton extra inkomsten waarmee buurthuizen open kunnen blijven.

3. Niet tornen aan het maatregelenpakket PHS. Mee eens: dit pakket kan beter gekund, maar dit openbreken heeft grote risico’s. Aanpassing ervan is ontzettend duur en vertragend: nieuwe planvorming procedures et cetera. Het kan een financiële molensteen voor Boxtel worden. Je moet wel een heel goed verhaal hebben om die kant op te willen.

4. Bekijk nut en noodzaak van infrastructurele projecten opnieuw. Balans wil miljoenen uitgeven aan infrastructuur: de VLK-weg, Keulsebaan, een noordelijke ontsluitingsweg. De uitvoering ervan is al jarenlang uitgesteld, zonder dat het heeft geleid tot noemenswaardige problemen. Verkeer wordt ook steeds stiller en schoner. Hoeveel tijd wordt er nu werkelijk verloren door filevorming en hoe erg is dat?

Balans wil de gemeentefinanciën rechttrekken door te stoppen met ‘hobbyprojecten’ als De Kleine Aarde en Greentech. Dit zijn echter druppels op de gloeiende plaat. Het zal niet genoeg zijn om de broekriem echt aan te halen. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat gebeuren. Een compact college van B&W met twee wethouders, zou in elk geval al een keiharde eerste besparing betekenen.


        JOOST VAN DER PLUIJM


Een stalen pijp met lampjes op Markt Boxtel

De sint was amper verdwenen en jawel dan verwacht je dat er een gezellige kerstboom op de Markt komt. Maar ook dit jaar werden wel bakken geld gesmeten hier en daar in Boxtel, maar deze kerstboom is een trieste stalen pijp voorzien van enkele kerstlampjes.

Kan het nog triester denk je dan. Ja, het kan: namelijk géén boom.

Jammer zeker in deze coronatijd is in mijn optiek allesbehalve dit; geen sfeervol gevoel. Toch wens ik allen fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar.

        MARTIN VAN TILLAART