Een van de vele kerstgroepen die vorig jaar in Liempde stonden opgesteld. Er is dit jaar geen route, maar de organisatie roept de dorpsbewoners wel op een stalletje voor het raam te zetten. (Foto: Albert Stolwijk).
Een van de vele kerstgroepen die vorig jaar in Liempde stonden opgesteld. Er is dit jaar geen route, maar de organisatie roept de dorpsbewoners wel op een stalletje voor het raam te zetten. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ORGANISATIE BLIJFT BIJ HAAR STANDPUNT

Geen wandelroute, maar wel kribkes in Liempde

De organisatie van de Liempdse Kribkesroute laat de donkere decemberdagen niet helemaal geruisloos voorbijgaan. Het kerststallenfestijn gaat weliswaar niet in de bekende vorm door, maar een dorp zonder ossen, ezels en kindekes in een bakske vol met stro, dat kan volgens de organsiatie toch ook niet.

,,We zien dat in dorpen in de buurt soortgelijke evenementen wel doorgaan. Desalniettemin blijven we achter ons besluit staan geen Kribkesroute in Liempde te houden", laat de organisatie weten.

Ze motiveert die beslissing met twee argumenten: de ervaring met eerdere edities leert dat de Kribkesroute honderden mensen uit de wijde regio op de been brengt. Dat is nu beslist niet de bedoeling. Daarnaast weegt het standpunt van de gemeente mee: ook het lokale bestuur wil groepsvorming voorkomen.

LEVEND HOUDEN

Het dorp hoeft overigens de feestdagen niet helemaal zonder stalletjes door te komen. De Vereniging Kribkesroute Liempde plaatst de traditionele kerststal voor het oude raadhuis en kleedt de kiosk mooi aan. ,,We vragen onze dorpsgenoten eveneens een bijdrage te leveren aan de kerstsfeer. Er is weliswaar geen route, maar laten we het idee van de kribkes in Liempde levend houden. Zet uw stalletje voor het raam of in de tuin en laat het dorp stralen." Daarmee lijkt de opzet nu op die van Gemonde, waar ook geen route is, maar voor het eerst wel stalletjes gezet worden.

De Liempdse activiteit was vorig jaar nog het grootste kerststallenwandelevenement van Nederland met drie routes, meer dan 250 kribkes en honderden bezoekers. De vrees voor grote drukte bij een soortgelijke opzet lijkt dan ook gegrond. Een stalletje voor het raam zetten mag echter gewoon en op eigen houtje wandelen door het dorp staat ook iedereen vrij.

TV-SHOW

Maar Liempde verkeert toch in kerstsfeer. Het centrum is in het licht gezet en de inwoners wacht een avond vol vermaak. De grote online TV-show nadert namelijk. Vrijdag 18 december is het zover. Het wordt een spelavond waar mooie prijzen te winnen zijn. Bovendien maakt Op Liemt Gemunt bekend welke bedragen er naar de verenigingen gaan. Ook voor de Kribkesroute kan men muntjes doneren. Tickets zijn onder meer verkrijgbaar via de Facebookpagina Op Liemt Gemunt.