PROVINCIE BETAALT DE HELFT VAN PROJECT

Boxtel wil wandelpaden in buitengebied Liempde

JAN HERMENS

Natte natuurparel De Scheeken en het beekdal van de Dommel hebben een duidelijk element gemeen: water. Om recreanten dat meer te laten beleven, wil de gemeente Boxtel wandelpaden en waterspeelplaatsen aanleggen in het buitengebied van Liempde.

Aan dit project, het zogeheten Integraal Uitvoeringsprogramma Groote Waterloop Mozaïek Dommelvallei, betaalt de provincie mee, mits de werkzaamheden uiterlijk eind 2021 afgerond zijn. Dat meldt het Boxtelse college van burgemeester en wethouders.

Het project bestaat uit twee delen, namelijk de aanleg van paden en waterspeelplekken nabij de Groote Waterloop en het creëren van een 'watermachine' in de nog te bouwen wijk aan de Hamsestraat en de Roderweg. Zo'n machine is een gesloten systeem voor milieuvriendelijk beheer zodat bijvoorbeeld regenwater niet onnodig naar de waterzuivering verdwijnt, maar wordt vastgehouden in kanaaltjes.

Wat betreft toerisme en recreatie staan er verschillende projecten op de planning. Zo moet er een pad komen tussen de hooilanden aan de Vleutstraat, Berkenloop, Hamsestraat/De Keel en de nog te realiseren nieuwbouwwijk. Maar er is ook een idee voor een wandeltraject vanaf de Wessendijk langs de Groote Waterloop richting uitkijktoren 't Meulke en een kinderspeelplek met water in de buurt van speelboerderij Het Gouden Woud.

Verder wil Boxtel historische 'vloeivelden' die op de hoek van de Vleutstraat en de Broekdijk lagen, tegenover manege De Rekkendonken, weer zichtbaar maken. Bovendien is het de bedoeling op die plek een waterrecreatieplek aan te leggen, in samenwerking met de eigenaar van de manege. Daarnaast is er een plan om de geschiedenis van de hooilanden en De Scheeken via verhalen en symbolen levend te houden. Die verhalen worden verwerkt in de app Routes in Het Groene Woud. Ten slotte wil Boxtel in samenwerking met de gemeente Best onderzoek laten verrichten naar een fiets- en wandelbrug over de rijksweg A2.

KOSTEN

De aanleg van de 'watermachine' en alle gewenste recreatieve voorzieningen kost 140.000 euro. De provincie betaalt de helft. Veruit de meeste kosten gaan zitten in de recreatieve voorzieningen, namelijk een ton. Vrijwilligers van SPPiLL werken mee aan de aanleg van de paden.