LIDUINA WEERSPREEKT ZWARE KRITIEK

Foutieve info oorzaak vermeende misstanden


HENK VAN WEERT

Met een landelijk verspreid persbericht, werd dinsdag een vermeende misstand in het Boxtelse zorgexpertisehuis Liduina aan de kaak gesteld. Door coronamaatregelen zouden vluchtroutes op de afdelingen met demente bewoners worden geblokkeerd. Gisteren ging locatiedirecteur Jan-Kees Metz in gesprek met de vrouw die alarm sloeg. Zij baseerde haar melding volgens hem op foutief aangereikte informatie.

De vrouw benaderde de media niet zelf, maar liet dat over aan een vriendin uit Maarn. Deze woordvoerster meldde aan deze krant dat de moeder van de vrouw al vier jaar in Liduina woont. Haar vriendin wil niet zelf in de publiciteit treden; uit angst dat haar moeder slechter behandeld zou worden.

Op 18 november werd bij twee medewerkers op de afdeling De Peel corona vastgesteld; een dag later ook bij een bewoner. Later kwamen er nog twee besmettingen bij. De hele afdeling ging in quarantaine en werd met houten schotten afgeschermd. En juist die houten schotten verontrustten de dochter van de bewoonster. Hierdoor zouden 's nachts toegangsdeuren zijn afgesloten met als gevolg dat demente ouderen als ratten in de val zouden zitten bij eventuele brand. Zeker omdat de dochter meldde dat er 's nachts maar drie verzorgenden werkzaam zijn die verantwoordelijk zijn voor vijf afdelingen. Iets wat zij onverantwoord achtte. Daarom schreef zij deze week ook de Raad van Toezicht van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) aan.

RONDLEIDING

ZGEM nam gisteren, daags nadat de persberichten waren rondgestuurd, contact op met de dochter van de bewoonster. ,,We hebben elkaar gesproken en daaruit bleek dat de vrees van deze mevrouw voortkwam uit foutief verstrekte informatie. Zij had simpelweg niet de juiste persoon gesproken. Na ons gesprek is zij gerustgesteld", aldus locatiedirecteur Metz.

In een brief aan de dochter meldde bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van ZGEM gisteren dat op de cohortafdeling De Peel 's nachts continu een medewerker aanwezig is. Bewoners mogen dagelijks één bezoeker ontvangen.

De dochter heeft volgens Joppe het aanbod aanvaard om een rondleiding te krijgen zodat zij met eigen ogen kan zien hoe in Liduina de brandveiligheid 'geregeld en geborgd' is.


VERGUNNING MOET NOG RONDKOMEN

Plan voor appartementen in sportschool Tiga

JAN HERMENS

De vergunning moet nog verleend worden. Echter, al op voorhand is er belangstelling voor de appartementen die - als alles volgens plan verloopt - worden gerealiseerd in sportschool Tiga. Het pand aan de Prins Bernhardstraat, waarin tot in de jaren zeventig theater en bioscoop De Ark was gevestigd, is onder voorbehoud verkocht.

De sportschool blijft volop in bedrijf, ook na de verhuizing, die nog wel een poosje op zich laat wachten. Eigenaar Jan Schellekens: ,,Tiga stoomt op volle kracht door, maar over een paar maanden vanuit een ander pand. Waar we naartoe verhuizen, weet ik nog niet."

De projectontwikkelaar die het pand gekocht heeft, wil er appartementen in realiseren, weet Schellekens. ,,Maar eerst moet de gemeente daarvoor een vergunning afgeven en volgt de gangbare bezwaarprocedure. Ik denk dat de bouw om en nabij begin september 2021 kan beginnen. Wij verhuizen de eerste tijd dan ook nog niet."

De vergunning is een voorwaarde voor de definitieve verkoop.

POSITIEVE REACTIES

Volgens Schellekens is er nu al belangstelling voor de nog te bouwen appartementen. ,,Ik heb al verschillende positieve reacties van klanten van ons gehoord. En niet voor de grap. De locatie is natuurlijk erg mooi, aan de rand van het centrum, maar toch rustig. De projectontwikkelaar wil de buitenkant van De Ark zoals die vroeger was, min of meer in ere herstellen. De aangebouwde zijvleugels verdwijnen volgens de plannen."