Als MS-patiënt is Cynthia van Haastert aangewezen op een behandeling in het buitenland. De benodigde 60 mille probeert zij via crowdfunding bijeen te brengen.  (Foto: eigen collectie).
Als MS-patiënt is Cynthia van Haastert aangewezen op een behandeling in het buitenland. De benodigde 60 mille probeert zij via crowdfunding bijeen te brengen. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

CYNTHIA PELTENBURG: 60 MILLE NODIG

Crowdfundingactie voor MS-behandeling Mexico

Cynthia Peltenburg (40) heeft door de ziekte multiple sclerose (MS) steeds minder energie, kan zichzelf almaar slechter concentreren en bij vrijwel alle dagelijkse dingen is ze afhankelijk van anderen. In haar scootmobiel de hond uitlaten gaat nog net, dat is dan ook haar dagelijkse uitje.

In Nederland is Cynthia uitbehandeld voor de chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel; medici kunnen niets meer voor haar doen. In onder meer Mexico is er wel een behandelmethode, maar die wordt door de Nederlandse zorgverzekeraars niet vergoed.

Mexico staat goed aangeschreven, zo is te lezen op de website waarmee Cynthia probeert de ruim 60.000 euro voor de behandeling bijeen te brengen via crowdfunding. ,,Voor het ziektebeeld is de kans op stabilisatie 95 procent. Daarnaast is er 80 procent kans op verbetering van mijn gezondheidssituatie."

De behandeling is heftig en ook het na-traject is niet mis, maar Cynthia is vastberaden om dit aan te gaan. Zeker met hulp van anderen, die overigens hard nodig is. De Boxtelse heeft veel lotgenoten gesproken. Zij hebben de behandeling als zeer intensief ervaren, maar uiteindelijk met een goed resultaat.

Met haar man Walter en dochters Kirsten (11) en Daniëlle (9) woont Cynthia in Boxtel-Oost. Vijftien jaar geleden streek ze voor de liefde vanuit Rotterdam hier neer. Wie Cynthia wil helpen, kan een donatie overmaken op IBAN NL25 RABO 0106 7098 87 ten name van C.A.M. Peltenburg- van Haastert. Online doneren kan ook via www.helpmamaopdebeen.nl. Op die site is ook meer informatie over de ziekte en over de achtergronden van Cynthia te vinden.


q Een ritje met de scootmobiel om haar hond uit te laten is voor Cynthia Peltenburg het enige uitje per dag. Door de chronische zenuwaandoening MS is ze steeds meer afhankelijk van anderen. (Foto: eigen collectie).