Blik op het terrein van De La Salle in de jaren zestig. Met rechts het in 1991 afgebroken fratershuis. Het witte pand links is het eveneens verdwenen Huize Jachtrust.
Blik op het terrein van De La Salle in de jaren zestig. Met rechts het in 1991 afgebroken fratershuis. Het witte pand links is het eveneens verdwenen Huize Jachtrust. Foto: Onbekend

BOXTELSE JEUGDZORGINSTELLING VIERT EEN JAAR LANG FEEST

De La Salle trapt vandaag eeuwfeest af

JAN HERMENS

Jeugdzorginstelling De La Salle in Boxtel bestaat vandaag, donderdag 3 december, op de kop af honderd jaar en viert dit heuglijke feit met een jaar vol feestelijke activiteiten. Van een grootse samenkomst is nu, vanwege corona, geen sprake. Desalniettemin geeft het orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum vandaag de aftrap voor het eeuwfeest.

Anno 2020 is De La Salle, onderdeel van Koraal, een instelling die jeugd van zes tot 23 jaar onderdak en behandelingen biedt. Het gaat om jongeren met doorgaans een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen, al of niet gecombineerd met psychiatrische problematiek.

Honderd jaar geleden, in 1920, namen de Fraters van Tilburg hun intrek in Huize Jachtrust, een gebouw dat al als klooster gebruikt was door Zusters Trappistinnen. De fraters namen de zorg op zich voor zwakbegaafde jongens en noemden hun instelling De La Salle, naar de Franse priester-pedagoog Jean Baptiste de la Salle.

Nog steeds krijgen jongeren er zorg, al is de clerus niet meer aan De La Salle verbonden. In 1986 vertrokken de laatste fraters. Er is het nodige veranderd in de voorbije decennia. In de hulpverlening uiteraard, maar ook wat gebouwen betreft. In 2004 vond grootscheepse nieuwbouw van paviljoens plaats. De oude dateerden uit 1972 en hadden hun tijd gehad. Niet alles gaat een eeuw mee.

POSTZAKKEN

Het honderdjarig bestaan van De La Salle gaat niet ongemerkt voorbij. Een werkgroep van vijf personen heeft een programma samengesteld dat over een jaar verspreid is. Karin van Grinsven namens de werkgroep: ,,Vandaag ontvangen alle jongeren, ouders en medewerkers een kaart en een presentje, als start van het feestjaar. We hadden hele postzakken vol klaarstaan voor verzending."

JUBILEUMEXPOSITIE

Tot het jubileumprogramma behoort onder andere een expositie over De La Salle in Museum Boxtel (MuBo). Van Grinsven: ,,Die was oorspronkelijk eind van dit jaar gepland, maar is vanwege alle coronaperikelen uitgesteld." Voorzitter Willem van Vossen van MuBo geeft aan dat wat het museum betreft, de tentoonstelling richting het eind van 2021 verschuift. ,,Een jaar later dus."

Van Grinsven onthult dat er tevens een symposium plaats gaat vinden, waarin de jongeren van De La Salle een rol gaan spelen en dat ook de buurtbewoners welkom zijn bij een aantal activiteiten. ,,We laten onder meer zien wat er hier zoal gebeurt en willen de Boxtelse gemeenschap bij ons feest betrekken."

Het kunstwerk Samen op Pad, dat vandaag onthuld zou worden, is nog niet gerealiseerd, maar ook niet van de baan volgens Van Grinsven. ,,Ook dat pakken we komend jaar weer op."

Regiodirecteur Christel Bogers van Koraal vult aan: ,,In dit bijzondere jaar beleeft De La Salle een bijzonder jubileum. In december 1920 werden de eerste jongeren in behandeling genomen. Het ideaal van de oprichters was om hen de kans te geven op het best mogelijke leven. Dat ideaal is nog steeds onze passie en leidraad."

IEDEREEN TELT MEE

Ze vervolgt: ,,Bij een jubileum horen feestelijke activiteiten. Vanwege de coronamaatregelen kunnen we het nu nog niet uitgebreid met elkaar vieren. Dat gaat zeker gebeuren wanneer dat weer kan. Een enthousiaste feestcommissie is daar al druk mee bezig, onder het motto: Iedereen telt mee."


p Blik op het terrein van De La Salle in de jaren zestig. Met rechts het in 1991 afgebroken fratershuis. Het witte pand links is het eveneens verdwenen Huize Jachtrust. (Foto: archief Brabants Centrum).