Piet Smulders werd in 2009 door fanfare Concordia in het zonnetje gezet omdat hij veertig jaar het vaandel droeg.
Piet Smulders werd in 2009 door fanfare Concordia in het zonnetje gezet omdat hij veertig jaar het vaandel droeg. Foto: Gerard Schalkx

Veertig jaar met vaandel voorop bij Concordia

Ruim vier decennia was Piet Smulders een vertrouwd gezicht als de Liempdse fanfare Concordia uittrok. Je kon hem niet missen. Fier droeg hij het vaandel door de straten. Daarnaast bemande hij - met zijn vrouw Riet - jarenlang de bar van multifunctionele accommodatie De Serenade. Met name op de wekelijkse bridgeavonden. Maandag overleed hij.

Een collega die net als Smulders bouwvakker was, speelde bij de fanfare en gaf op een gegeven moment aan dat het muziekkorps 's avonds een serenade moest brengen. Zónder vaandel. ,,Bij wijze van grap antwoordde ik dat het een mooi baantje voor mij was." Even later kreeg hij onverwacht bezoek van een bestuurslid. Hij zegde toe het een tijdje te willen proberen. Dat 'tijdje' is inmiddels veertig jaar geworden…”, vertelde Smulders in 2009 tijdens een jubileuminterview in deze krant. Hij werd voor zijn verdiensten door de fanfare benoemd tot erelid.

Zijn rol als vaandrig beschouwde de Liempdenaar als een eer. Kenmerkend waren dan ook zijn witte handschoenen waarmee hij het vaandel met zich meedroeg. Met name de jaarlijkse aubade voor de gedecoreerden op Koningsdag, beleefde Smulders steeds als een hoogtepunt: ,,Het doet best iets met je als je voor het bordes staat en het Wilhelmus klinkt."

Nadat hij hij zijn bardiensten in De Serenade vanwege gezondheidsproblemen had overdragen, bleef Smulders regelmatig tijd vinden voor een praatje. En graag was hij van de partij bij uiteenlopende activiteiten in het clubgebouw.

Piet Smulders werd 88 jaar.

(Foto: Gerard Schalkx, 2009).