Cursisten van atelier De Ruimte werken aan een impressie van Joannes Vermeers meesterwerk Meisje met de Parel dat in het Mauritshuis hangt.
Cursisten van atelier De Ruimte werken aan een impressie van Joannes Vermeers meesterwerk Meisje met de Parel dat in het Mauritshuis hangt. Foto: Peter de Koning

TV-SUCCES PROJECT REMBRANDT INSPIRATIEBRON LOKALE SCHILDERS

Meisje met de parel. Op z'n Boxtels


JAN HERMENS


In het populaire NTR-programma Project Rembrandt polijsten kunstschilders hun vaardigheden en laten ze zich inspireren door de grote meesters van penseel en doek uit langvervlogen tijden. Uiteindelijk blijft er een winnaar over. In Boxtel werken liefhebbers van kwast en verf aan een expositie die enigszins gebaseerd is op de televisiereeks.


Kunstenares Lonneke de Wit uit Boxtel is een van de organisatoren van het culturele evenement dat volkomen coronaproof is. ,,Een aantal schilders is bezig Meisje met de parel van Johannes Vermeer op eigen wijze weer te geven. Ze proberen dus geen kopie te maken, maar verbeelden hun eigen interpretatie van het doek."

BEOORDELING

Hoeveel exposanten er precies meedoen, weet De Wit niet. ,,Het is nog niet zeker of elke schilder zijn werk tentoon wil stellen." Want dat is wat er gaat gebeuren: van woensdag 16 december tot en met 16 januari hangen de werken in de etalage van Rechterstraat 50 en zijn ze dus voor de buitenwereld te bewonderen. Passanten mogen aangeven welk doek zij het mooist vinden. De Wit: ,,In Brabants Centrum verschijnt binnenkort een beoordelingsformulier. Ook zorgen we voor een QR-code in de etalage zodat belangstellenden ook digitaal hun voorkeur bekend kunnen maken."

Tijdens Project Rembrandt gingen de deelnemers ook al aan de slag met het iconische schilderij van Johannes Vermeer. In die aflevering ging het om kleurgebruik. In Boxtel mogen de kunstenaars hun fantasie de vrije loop laten, al moet wel duidelijk zijn dat hun creaties gebaseerd zijn op Meisje met de parel. De Wit: ,,De lokale schilders zijn al met de doeken bezig, ze werken in atelier De Ruimte in Boxtel."

PUBLIEKSPRIJS

Over twee weken kan ieder die dat wil een 'vergelijkend warenonderzoek' doen en kijken welke visie op het zeventiende-eeuwse meisje hem het meest aanspreekt. De gezamenlijke beoordelingen resulteren in een publieksprijs.


p Cursisten van atelier De Ruimte werkten gisteravond aan een impressie van Joannes Vermeers meesterwerk Meisje met de Parel dat in het Mauritshuis hangt. (Foto: Peter de Koning).