Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

VEELAL BEGRIP VOOR MONDKAPJESPLICHT

'Eerder dit jaar lachten we om China, en nu...'


RENS VAN DEN ELSEN

Mondkapjes. De een kan er prima mee rondlopen, de ander vindt het verschrikkelijk. Hoe je het ook wendt of keert, sinds dinsdag is iedereen verplicht om er een te dragen in openbare gebouwen en winkels. En dat is even wennen, ook voor de bezoekers van het Boxtelse centrum.

Het niet dragen van een mondmasker heeft sinds deze week gevolgen: je riskeert een boete van 95 euro. De gezichtsbedekking vinden veel mensen niet prettig, maar het moet nu even zodat we (hopelijk) sneller van het coronavirus af zijn. Dat was gisterochtend de algemene gedachte bij de ondernemers en het winkelend publiek in Boxtel.

,,Je kunt je afvragen of het allemaal überhaupt wel helpt, maar het is goed dat er nu wordt doorgezet", vindt Richard Strik van Kwalitaria Strik. Hij heeft er voor gekozen om zichzelf en zijn personeel met beschermkapjes te laten werken, niet van stof maar met een plastic schermpje. ,,Dat werkt voor ons net wat gemakkelijker."

VERGETEN? NIET ERG...

Bij kapperszaak Change Hairstyling op de hoek van de Markt en de Rozemarijnstraat is het al langere tijd vaste prik. De werknemers droegen al de hele dag een mondkapje, klanten mochten deze in de stoel afzetten. ,,We merken wel dat iedereen zich netjes aan de regel houdt. Mensen klagen soms even, maar daar blijft het bij", vertelt kapster Betty Spierings.

Alsof de duvel er mee speelt, wil op dat moment een man de deur openen. Het is duidelijk dat dan pas doordringt dat de mondkapjesplicht van kracht is. Hij vloekt even en wil al weer omdraaien. ,,Oh, maar u kunt ook hier een mondkapje kopen hoor", zegt Spierings. Ze wijst naar een doosje bij de deur, waar ook hygiënische doekjes en desinfectiegel staan.

IN ELKE ZAK ÉÉN

Niet iedereen is dus al gewend aan het standaard meenemen van een mondkapje. Colette Schoonus wel. Ze kijkt in de kledingrekken bij Natasja Fashion en heeft een zwart exemplaar op. ,,Ik heb er een in elke zak en in de auto liggen er ook nog een paar. Ik kom niet zomaar zonder te zitten", grinnikt ze. De Boxtelse heeft geen problemen met het dragen van de mondbedekking: ,,Het is zaak dat dit stomme virus de wereld uit gaat, dat is het belangrijkste."

VEILIGER

Carola van de Wouw uit Haaren en Marya van Venrooy uit Oisterwijk zijn het helemaal met Schoonus eens. De twee zijn in Boxtel voor een specifieke boodschap en proberen zoveel mogelijk drukke plekken te vermijden. Dat een mondkapje nu verplicht is vinden ze prima, maar het moet ook weer niet te lang gaan duren. ,,Eerder dit jaar moesten we nog lachen om die Chinezen met hun mondkapjes en nu lopen we er zelf ook mee rond... Toch voel ik me een stuk veiliger met zo'n op als ik ergens moet zijn. Met de benauwdheid valt het mee, ook al heb ik een longaandoening", vertelt Van de Wouw. Haar vriendin vervolgt: ,,Je kunt het coronavirus niet ontkennen. En ik vind dat het geen zin heeft om je kont tegen de krib te gooien. We moeten hier even doorheen zodat we straks weer op de normale voet verder kunnen."




q Kapster Marieke van den Braak van Change Hairstyling is bezig met de nieuwe coupe van Ellen Hurks-Verhoeven. De mondkapjesplicht is voor de haarstylisten niet meer als 'business as usual'. Zij hielden de mondbedekking in de zaak ook al toen het nog slechts een advies was. (Foto: Bas van den Biggelaar).