Leerlingen van De Vorsenpoel en De Maremak spelen elke dag samen op het schoolplein. De samenwerking tussen hun scholen levert hen nieuwe vriendjes op. (Foto: eigen collectie).
Leerlingen van De Vorsenpoel en De Maremak spelen elke dag samen op het schoolplein. De samenwerking tussen hun scholen levert hen nieuwe vriendjes op. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

MAREMAK EN VORSENPOEL DOEN MEE AAN LANDELIJK EXPERIMENT

Samenwerking scholen onder de loep

JAN HERMENS

De Maremak, de Boxtelse school voor speciaal basisonderwijs, doet samen met basisschool De Vorsenpoel mee aan een zogeheten experiment regulier-speciaal. Dorien van Herk, directeur van De Maremak: ,,Het gaat om kennisuitwisseling op landelijk niveau en de doorontwikkeling van onze nauwe samenwerking. Leerlingen en ouders merken daar niets van, er verandert niets."

Doel van het project is het verder uitbouwen van intensieve samenwerking tussen speciaal en regulier basisonderwijs. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap richt zich op een school waarin leerlingen van beide schooltypen op hetzelfde schoolplein spelen, samen activiteiten ondernemen en waar mogelijk samen lessen volgen. Of ze nu extra ondersteuning nodig hebben of niet.

Om aan het project mee te kunnen doen, moesten de scholen toestemming krijgen van de gemeente. Burgemeester en wethouders gaven hun fiat.

De Maremak en De Vorsenpoel delen sinds de zomer van 2019 één schoolgebouw aan de Hendrik Verheeslaan. Van Herk: ,,Leerlingen van beide scholen spelen elke dag samen en sinterklaas en kerst vieren we met z'n allen, om maar wat te noemen." Directeur Silvo Steenkamer van De Vorsenpoel vult aan: ,,Samen waar het kan, apart waar het moet. Sommige leerlingen van De Maremak volgen nu al bepaalde lessen in een groep van De Vorsenpoel. Omgekeerd komt ook voor."

SCHAKELEN

Het project betekent schakelen voor de leerkrachten. Van Herk: ,,De sterke kanten van leerkrachten in het speciaal en regulier basisonderwijs verschillen. Onze docenten leren van elkaar, door mee te kijken bij hun collega's. Dat is van grotere waarde dan een theoretische cursus. Maar zo'n proces kost tijd."

Onder andere daarom duurt het experiment maximaal zes jaar. Tussentijds stoppen is mogelijk, met een gedegen onderbouwing. De universiteit van Groningen evalueert de proef.

Steenkamer: ,,Wij moeten regelmatig rapporteren hoe de samenwerking tussen speciaal en regulier basisonderwijs verloopt, hopen van andere scholen te leren en vanuit het ministerie ondersteuning te krijgen als we tegen uitdagingen aanlopen. Omgekeerd dragen wij kennis en ervaringen over aan het ministerie, zodat anderen het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden."

SYMBIOSE

Binnen samenwerkingsverband De Meierij, waartoe De Maremak en De Vorsenpoel behoren, verdwijnt het speciaal basisonderwijs op termijn. Dat is al een aantal jaren bekend. Vandaar dat de twee Boxtelse scholen inzetten op een toekomstbestendige versmelting. ,,Een symbiose is een samenlevingsvorm van twee organismen waarvan beide profiteren, in wezen werken we daar naartoe", besluit Steenkamer.




p Leerlingen van De Vorsenpoel en De Maremak spelen elke dag samen op het schoolplein aan de Hendrik Verheeslaan. De samenwerking tussen hun scholen heeft de kinderen van beide scholen in ieder geval nieuwe speelkameraadjes opgeleverd. (Foto: eigen collectie).