Coulance voor gedupeerden toeslagenaffaire

De Boxtelse afdeling van de SP ziet graag dat het college van B en W coulant is voor de vijf plaatselijke gezinnen die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire. De socialisten zien graag dat een uitkering van 750 euro direct wordt overgemaakt naar de getroffen ouders.

Ongeveer 26.000 ouders werden tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Dit kwam aan het licht in september 2018 en heeft geleid tot het aftreden van Menno Snel, staatssecretaris van Financiƫn. Op de lijst die de Belastingdienst dit najaar openbaar heeft gemaakt, staat dat er in de gemeente Boxtel vijf gezinnen ook gedupeerd zijn tijdens de affaire.

UITKERING

Hoeveel geld deze ouders terug moesten betalen aan het Rijk is niet bekend gemaakt. Het geld is volgens de SP in elk geval nog niet teruggestort en de geleden schade nog niet gecompenseerd. Wel is bekend dat alle slachtoffers van de toeslagenaffaire een eenmalige uitkering krijgen van 750 euro.

SP Boxtel vraagt aan het Boxtelse gemeentebestuur om het bedrag 'op geen enkele manier te verrekenen met een bijstands- of andere gemeentelijke uitkering'. Daarnaast willen de socialisten weten of het college bereid is om in contact te treden met bewindvoerders om een coulanceregeling te treffen.