Informateur Fons Naterop hield maandagavond een persgesprek in de raadzaal met Mariëlle van Alphen (Balans, rechts) en Désiré van Laarhoven (Combinatie95).
Informateur Fons Naterop hield maandagavond een persgesprek in de raadzaal met Mariëlle van Alphen (Balans, rechts) en Désiré van Laarhoven (Combinatie95). Foto: www.boxtel.nl

COALITIEVORMING: 'GEEN ARMPJE DRUKKEN'

Balans en Combinatie95 praten samen verder

HENK VAN WEERT

Balans en Combinatie95, die met respectievelijk zeven en vijf zetels een meerderheid vormen in de Boxtelse gemeenteraad, praten samen verder om een coalitie te smeden. De gesprekken die informateur Fons Naterop vorige week hield met alle acht partijen leidde niet tot andere inzichten dan de bijeenkomst waarin de partijen onderling de uitslag van de verkiezingen op 18 november duidden.

De zes overige partijen zitten even in ‘de wachtkamer’ wat betreft de coalitievorming, meldde Naterop maandagavond. Zij zijn alle van mening dat de twee grootste fracties samen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om een nieuw college van B en W te vormen. En dat gaan Mariëlle van Alphen (Balans) en Désiré van Laarhoven (Combinatie95) ook doen, meldden zij.

GEVEN EN NEMEN

,,Het is zaak om het verleden te laten rusten en de verschillen te overbruggen. En daarbij is het wellicht nodig de bakens eens te verzetten”, wees Naterop naar de onderlinge verstandhouding tussen de twee partijen. Die liet nogal eens te wensen over. ,,De coalitievorming is geen wedstrijd armpje drukken om te laten zien wie het sterkst is, maar een kwestie van geven en nemen. Dat bewustzijn moet indalen na 18 november”, aldus de informateur.

ONTHECHTEN

Hoewel er al voor de verkiezingen gesprekken werden gevoerd tussen Van Alphen en Van Laarhoven als lijsttrekkers en ook beide partijvoorzitters met elkaar aan tafel schoven, wordt deze week benut voor ‘verdiepingssessies’. Naterop blijft dat proces vooralsnog begeleiden. Want in zijn ogen heeft Balans tijd nodig om los te komen uit de euforie van de overwinning, terwijl Combinatie95 zich moet onthechten van de coalitie van de voorbije jaren.

,,We zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen om af te tasten of we tot elkaar kunnen komen”, gaf Van Alphen namens Balans aan. Volgens Van Laarhoven zijn de gesprekken die alle partijen met de informateur voerden daarvoor nuttig geweest.

Naterop hoopt dat voor het einde van het jaar de nieuwe coalitie een feit is. Maar als meer tijd nodig is, wordt die genomen, liet hij weten.