Begin 20e eeuw: hoek Dorpsstraat (rechts) en Nieuwstraat (destijds Snijersstraat en tijdens het burgemeesterschap (1947-1967) van Geert Laurijssens verhard. (Uit: Liempde in oude ansichten en foto's, door: Frits Beelen en Ger van den Oetelaar).
Begin 20e eeuw: hoek Dorpsstraat (rechts) en Nieuwstraat (destijds Snijersstraat en tijdens het burgemeesterschap (1947-1967) van Geert Laurijssens verhard. (Uit: Liempde in oude ansichten en foto's, door: Frits Beelen en Ger van den Oetelaar). Foto: Beeldbank Liempde

BEHEERDER ELS VISSERS VAN BEELDBANK ZOEKT HULP BIJ BESCHRIJVING OUDE FOTO'S

'Echte Liempdenaren herkennen veel meer'

JAN HERMENS

'Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk, een kar met paard.' Deze eerste zin uit Het Dorp dat Wim Sonneveld bezong is onsterfelijk, de nostalgie spat ervan af. Wie verlangt er nooit naar het dorp van toen, waar de schillenboer met paard en wagen rondreed, kinderen hoepelden over de keien en meneer pastoor nog op een voetstuk stond? Wie even terug wil in de tijd hoeft maar een blik te werpen in de rijke collectie van Beeldbank Liempde.

Een jaar geleden werd gestart met de digitale fotocollectie en nu al is de grens van tienduizend afbeeldingen gepasseerd. Beheerder Els Vissers slaat ze op en voegt beschrijvingen toe, zodat het beeldmateriaal terug te vinden is en belangstellenden ook nog kunnen nalezen wat er op de plaatjes te zien is.

,,Ik ben er dagelijks mee bezig. Maar Christ van Eekelen, die de Boxtelse beeldbank beheert, haal ik nooit meer in," lacht Vissers. Van Eekelen, die momenteel het fotoarchief van deze krant digitaliseert, scande eerder dit jaar zijn 25.000e exemplaar in.

HULP IS WELKOM

Het archiveren van de opnamen gaat de voorzitter van erfgoedvereniging Kèk Liemt goed af, maar bij het maken van de beschrijvingen zou ze graag hulp krijgen van geboren en getogen Liempdenaren. Vissers: ,,Zij herkennen veel meer dan ik. Ik ken te weinig families."

Dorpelingen die al in Liempde woonden toen langs het tuinpad van hun vader nog hoge bomen stonden, herkennen veel mensen en weten vaak ook het nodige over situaties van vroeger. ,,Hun kennis is van grote waarde. Gelukkig wordt regelmatig gereageerd op foto's. Mensen kunnen op een formulier informatie over het betreffende plaatje achterlaten."

De database geeft een stuk dorpsgeschiedenis weer, in brede zin. De foto's zijn afkomstig uit collecties van diverse inwoners, onder andere van fotograaf Gerard Schalkx, die al meer dan vijftig jaar allerlei gebeurtenissen in zijn dorp vastlegt. Onder meer als freelancer voor Brabants Centrum. Van ansichtkaarten uit het begin van de twintigste eeuw tot carnavalsactiviteiten van meer recente datum, alles is in de beeldbank terug te vinden.

KLEINE GEBEURTENISSEN

Juist het dagelijks leven, de historie van de 'kleine' gebeurtenissen is zichtbaar in de omvangrijke verzameling foto's. Vissers: ,,Zo ben ik momenteel bezig met het online zetten van het Zonnebloem-archief. Ik verveel me niet, er is materiaal genoeg."

Over vijftig jaar, als Liempde ongetwijfeld veranderd is, en kinderen van nu tegen hun pensioen lopen, kunnen ze terugkijken op hun dorp van toen: 'Weet je nog...'