Sinterklaas kon door het open raampje in de bus goed naar alle kinderen langs de weg zwaaien.
Sinterklaas kon door het open raampje in de bus goed naar alle kinderen langs de weg zwaaien. Foto: Peter de Koning

SINTERKLAAS ÉÉN NACHT OP STAPELEN

'Ondanks corona komen alle cadeautjes op de juiste plek'

Het sinterklaasfeest is in coronajaar 2020 niet zoals we gewend zijn. Sint-Nicolaas verruilde zijn intocht voor een wat afstandelijke bustour. En zijn logeeradres, kasteel Stapelen, was niet toegankelijk. Brabants Centrum had een exclusief gesprek met de goedheiligman, een Sinterview zogezegd...

Als de telefoon overgaat, beginnen de zenuwen toch een beetje op te spelen. Het is niet iedere dag dat je de bekende kindervriend uit Spanje mag interviewen. Ik kijk nog even vlug naar de vragen die ik op papier heb gezet en plots klinkt het aan de andere kant van de lijn: ,,Dag Rens, met Sinterklaas." Een beetje gespannen groet ik terug en vraag hoe het er mee gaat. ,,Nou eigenlijk wel prima, maar ik mis het contact met de kinderen wel hoor." Het ijs is gebroken en het gesprek kan van start.


Het is een bijzonder jaar. Hoe leefde u naar het sinterklaasfeest in Nederland toe?

,,Eigenlijk niet veel anders dan normaal. Samen met de Pieten keek ik weer ontzettend uit naar alle verlanglijstjes en de tekeningen van de kinderen natuurlijk."

In uw thuisland Spanje heerst natuurlijk ook corona. Hoe heeft u het voor elkaar gekregen om toch naar Nederland te komen?

,,Omdat we zo'n warme banden hebben met Nederland heb ik speciale toestemming gekregen van zowel koning Felipe van Spanje als van koning Willem-Alexander van Nederland. Dat was best bijzonder. Ik moest echter wel beloven me goed aan alle coronaregels te houden, maar dat is volgens mij goed gelukt. De kinderen hebben dat ook kunnen zien op het Sinterklaasjournaal."

'Het is jammer dat ik tijdens de bustour niet even met de kinderen kon praten, dat vind ik altijd zo leuk'

De aankomst in Boxtel werd twee weken uitgesteld. Wat vond u daarvan?

,,Tja, Boxtel is normaal gesproken mijn verblijfplaats. Dus ik vond wel dat ik er even naartoe moest. Dat ik toch even mijn gezicht heb kunnen laten zien en nog een nachtje in kasteel Stapelen mocht slapen, was erg fijn."

Zondag reed u inderdaad alsnog door de straten. Maar alleen zwaaien vanuit een bus, dat moet toch een vreemde situatie zijn geweest?

,,Ja, dat was wel even anders dan anders. Het is jammer dat ik niet even met de kinderen kon praten. Dat mis ik nu oprecht. Het is altijd zo leuk wat ze vertellen en ik krijg veel mooi tekeningen. Die kon ik nu helaas niet aannemen, want ik kreeg er wel weer een aantal aangeboden. Maar vanuit de bus kon ik iedereen goed zien en terugzwaaien."

Het dorp Esch hoort vanaf 1 januari ook bij de gemeente Boxtel, maar u mocht er met de bus niet doorheen. Vond u dat jammer? En waarom?

,,Esch hoort nu nog bij een andere gemeente en heeft dus ook een andere burgemeester. Die heeft andere regels. Het was jammer dat we niet met de bus door het dorp mochten rijden, maar we hebben een leuk alternatief bedacht: kinderen konden met mij videobellen. Dat was ook heel leuk om te doen."


Toch wel jammer dat de poort van kasteel Stapelen, uw logeeradres, niet open mocht voor de kinderen, vindt u niet?

,,Ik ben altijd welkom op Stapelen. Dat het dit jaar niet kon vanwege corona was natuurlijk erg teleurstellend, maar begrijpelijk. Bij het grote Pietenhuis in Baarn, waar ik nu verblijf, hadden we een defilé met alle burgemeesters en met kinderen. Dat kon bij het kasteel in Boxtel niet. Hopelijk ben ik er volgend jaar weer welkom."

Nu er geen bezoek is, wat doet u dan de hele dag in het Pietenhuis?

,,Nou, ik verveel me in elk geval niet! Er gebeurt werkelijk van alles. Zo is er een kind mee uit Spanje naar Nederland gekomen, hadden we problemen met de kolen van de pakjesboot en waren mijn schoenen verdwenen. Gelukkig heeft Hoofdpiet alles nog onder controle. Tenminste, dat zegt hij..."

Net als veel ouders uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel werkt u nu thuis. Hoe komen zaterdag, op pakjesavond, de cadeautjes nu bij de kinderen terecht?

,,Ik snap dat de kindjes daar een beetje bezorgd over zijn, maar geen paniek. De cadeautjes komen altijd op de juiste plek terecht. Ik heb de Pieten op pad gestuurd, zodat iedereen zijn pakjes krijgt dit weekend. We spreiden het een beetje over de dagen, het komt in elk geval goed."

En hoe verging het uw Pieten? Hebben ze zich aan de anderhalvemeterregels kunnen houden?

,,Oh, jazeker! Wij houden hier de anderhalvemeterpepernotenregel in acht. De Pieten weten precies hoeveel pepernoten afstand ze van elkaar moeten houden en we dragen natuurlijk allemaal mondkapjes. We kunnen zo vlak voor Pakjesavond zeker geen zieke Pieten gebruiken. Daarom let Hoofdpiet deze dagen extra goed op het naleven van de regels, zelfs 's nachts op de daken."

In de miniserie op Omroep Dommelland krijgt u een make-over. Zou u dat in het echt ook willen? Hoor wie TikTokt daar kinderen, klinkt best catchy...

,,Uiteindelijk wil ik natuurlijk gewoon Sinterklaas blijven zoals de kinderen mij kennen. Maar als er nieuwe liedjes uitkomen, vind ik dat alleen maar leuk. Dat zorgt ervoor dat mijn feest bij de tijd blijft."

Hoe kijkt u zelf terug op dit bijzondere sinterklaasjaar?

,,Het was een hele belevenis. Thuiswerken had ik nog nooit gedaan en al die digitale verlanglijstjes verwerken was ook nieuw. Het was anders, maar ook wel weer leuk. Maar volgend jaar wil ik gewoon de kinderen weer een handje geven. Misschien kunnen we wel iets combineren?"

Burgemeester Ronald van Meygaarden en presentator Marcel van Galen haalden Sinterklaas zondog op voor een bustour vanaf kasteel Stapelen.