Patricia Wagenaars (links), Natasja Willems en John van Hal (Lunch bij Trots) laten het vele speelgoed zien dat er binnen is gekomen. Ook restaurant De Rechter en de lunchroom van de Hema stonden helemaal vol. Eigenlijk zou ook eetcafé De Deugniet meedoen, maar die locatie viel op laatste moment af vanwege een koffietafel. (Foto: Hans van Doorn).
Patricia Wagenaars (links), Natasja Willems en John van Hal (Lunch bij Trots) laten het vele speelgoed zien dat er binnen is gekomen. Ook restaurant De Rechter en de lunchroom van de Hema stonden helemaal vol. Eigenlijk zou ook eetcafé De Deugniet meedoen, maar die locatie viel op laatste moment af vanwege een koffietafel. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

CENTRUMONDERNEMERS EN VINCENTIUSVERENIGING ZETTEN ZICH IN VOOR KINDEREN VAN ARME GEZINNEN

Boxtel geeft gul in deze bijzondere sinterklaastijd

RENS VAN DEN ELSEN

Tafels vol cadeautjes, van poppen tot bordspelletjes en van blokken tot puzzels. Restaurant De Rechter, Lunch bij Trots en de lunchroom van de Hema zijn tot de nok toe gevuld. Allemaal door de actie die winkelier Natasja Willems en haar compagnon Patricia Wagenaars hebben opgezet. Er zijn echter zoveel cadeaus binnengekomen dat ook mensen van buiten Boxtel nu welkom zijn.

Om kinderen uit arme gezinnen ook een mooi sinterklaasfeest te geven, besloot Willems vorig jaar om speelgoed in te zamelen. In een leegstaand pand in het centrum werd een heus pakhuis ingericht en mensen konden cadeautjes doneren. Dat werd een daverend succes en dus kwam er dit jaar een vervolg.

De coronacrisis maakte het echter wel wat lastiger om een gezellig evenement te organiseren en dus werden er nu met behulp van Brede Scholen Boxtel zo'n 540 brieven de deur uit gedaan om de actie onder de aandacht te brengen bij gezinnen die niet zo'n dikke portemonnee hebben.

TERUGHOUDEND

Het inzamelen van speelgoed liep dit jaar echter zo goed, dat de organisatoren tot over hun oren in de spullen zitten. ,,Het is echt geweldig wat we allemaal hebben gehad. Van gebruikt tot nieuw, het zit er allemaal tussen", aldus Willems.

Omdat geen drommen mensen binnen mogen, is besloten om in de avonduren de kinderen en/of hun ouders uit te nodigen om een cadeautje uit te zoeken. Zo is het coronaproof en ook wat minder openbaar. Want Willems en Wagenaars merkten de afgelopen weken dat mensen toch wat terughoudend zijn in het aanmelden.

,,Ik kan me voorstellen dat er ook een stukje schaamte speelt bij de mensen. Er is dus toch nog een drempel om je aan te melden. Maar wij vinden dat dit helemaal niet nodig is, deze mensen hebben er ook niet om gevraagd om in zo'n situatie terecht te komen en wij willen graag wat voor hen en de kinderen kunnen betekenen", geeft Wagenaars aan.

Omdat er veel speelgoed over dreigde te blijven, schakelde Willems de hulp in van Nol Roos. De eigenaar van recreatiepark Dennenoord in Boxtel heeft in 's-Hertogenbosch ook een lokale tv-zender, TV73. In een speciale uitzending promoot hij de actie van de Boxtelse ondernemers in de Brabantse hoofdstad, Rosmalen en Vught. ,,Uiteindelijk maakt het ons niet uit of het speelgoed naar kinderen in Boxtel of naar elders gaat. Zolang het maar bij de juiste gezinnen terechtkomt", vertelt Willems.

Ook hebben de initiatiefnemers bij een aantal adressen de cadeautjes in een zak voor de deur gezet, als een soort hulpsinterklazen. ,,Op die manier is het ook wat minder confronterend", aldus Wagenaars.

SUCCES

De afgelopen drie avonden stonden de deuren van De Rechter, Hema en Lunch bij Trots open om de cadeaus af te halen. Dat ging volgens Willems 'keigoed': ,,We hadden steeds zo'n vijftig tot zestig bezoekers, dat was al meer dan we hadden verwacht. De verdeling was ook goed, zo konden ouders met hele jonge kinderen voor hun speelgoed terecht bij Lunch bij Trots, voor oudere kinderen waren de andere locaties." De verhalen die bezoekers vertellen zijn soms hartverscheurend vindt ze. ,,Daar word ik soms wat emotioneel van, daarom switch ik steeds tussen de locaties, voor de afwisseling."

Willems kreeg dinsdagmiddag nog een verrassing van de Boxtelse striptekenaar Ralph Dikmans. Hij vond het initiatief zo bijzonder dat hij de onderneemster als cartoonfiguur vereeuwigde. ,,Zo leuk was dat. Ik ben er echt trots op en heb de tekening een mooi plekje gegeven in onze winkel", glunderde Willems.

Overigens is het ook vanavond, donderdag 3 december nog mogelijk om cadeautjes op te halen bij een van de drie locaties in het Boxtelse centrum.

VINCENTIUS

De centrumondernemers die meedoen aan de actie van Willems en Wagenaars vissen uit dezelfde vijver als de Vincentiusvereniging. Die had zaterdag tegenover haar winkel aan de Stationsstraat een leegstand pand ingericht als pakjesafhaalcentrum.

Voorzitter Toon van der Sloot geeft aan dat er wel samenwerking is, maar toch zijn er verschillen: ,,We werken samen met stichting Leergeld en de Voedselbank. Zo kunnen we veel mensen aanschrijven. Ouders mogen voor dertig euro cadeautjes uitzoeken via Intertoys en die komen ze vandaag ophalen. In tegenstelling tot de net zo mooie actie van Natasja, krijgen de kinderen bij ons uitsluitend nieuwe cadeaus."

Van der Sloot legt uit dat zijn organisatie een deel van wat er bij de centrumondernemers overblijft, mag gebruiken voor de jaarlijkse kerstpakkettenactie van Vincentius. ,,Die ziet er nu alleen iets anders uit, want in plaats van samen inpakken, krijgen de cliënten nu een kerststol, wat chocolaatjes en twee waardebonnen van 27,50 euro die zij kunnen besteden bij de supermarkten Albert Heijn en Jumbo. Eventueel speelgoed kunnen we daar nog bij doen, maar we moeten nog even kijken hoe we dat gaan organiseren in verband met corona."

Het is in elk geval duidelijk dat de Boxtelaar hart heeft voor dorpsgenoten die minder te besteden hebben. Zowel de Vincentiusvereniging als Willems en Wagenaars zien volgend jaar zeker mogelijkheden om meer samen te gaan werken.



t Patricia Wagenaars (links), Natasja Willems en John van Hal (Lunch bij Trots) laten het vele speelgoed zien dat er binnen is gekomen. Ook restaurant De Rechter en de lunchroom van de Hema stonden helemaal vol. Eigenlijk zou ook eetcafé De Deugniet meedoen, maar die locatie viel op laatste moment af vanwege een koffietafel. (Foto: Hans van Doorn).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding