De Opgang in Esch kan er weer even tegenaan. Desiree Timmermans is trots op het resultaat. (Foto: Hans van Doorn).
De Opgang in Esch kan er weer even tegenaan. Desiree Timmermans is trots op het resultaat. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

'NA 55 JAAR OPKNAPBEURT HARD NODIG'

Willibrorduskerk pronkt met gerenoveerde Opgang

RENS VAN DEN ELSEN

Het kostte wat kruim, maar na maanden sjouwen, schilderen en klussen zit het erop. De Opgang, de verbinding tussen de Sint-Willibrorduskerk en de pastorie in Esch heeft een make-over gekregen. En dat was nodig, want er was al 55 jaar vrijwel niets aan gedaan...

Vrijwilligers Desiree Timmermans en Rita van Schijndel van de Essche contactgroep voor de Heilig Hartparochie zijn ontzettend blij met het resultaat. ,,De ruimte oogt een stuk frisser, het is er niet meer zo muf en oud. Hier kunnen we de komende jaren weer mee vooruit", geeft Timmermans trots aan.

De kamer waar pastoor Geertjan van Rossem zich kan omkleden heeft niet alleen een likje verf op de muren gekregen. Ook de oude kasten zijn voorzien van een nieuw kleurtje, het tapijt is vervangen, het plafond verlaagd, de verlichting vernieuwd, de kozijnen zijn vervangen en de glas-in-loodramen zijn gerestaureerd. Maar ook de naastgelegen keuken en de oefenruimte voor het koor zijn aangepakt.

De verkoop van de pastorie eind 2018 was voor het parochiebestuur aanleiding om de Opgang te renoveren. En dat was hoognodig, vertellen Timmermans en Van Schijndel. ,,Er werd wel gepoetst, maar dat was dan ook alles. Al 55 jaar was er eigenlijk niks aan gedaan, het oogde allemaal wat viezig. Zelfs onze contactgroep vergaderde de laatste jaren liever bij iemand thuis dan in de Opgang", aldus Timmermans terwijl ze een vies gezicht trekt.

Maar met het geld dat de verkoop van pastorie op heeft gebracht, kwamen de financiƫle middelen vrij om de kamers aan te pakken. Vlak voor de zomervakantie werd een start gemaakt. ,,We zijn rigoureus aan de slag gegaan, maar wel zo dat de kerkelijke kenmerken bleven", aldus Van Schijndel.

VONDSTEN

Bij aanvang van de werkzaamheden zijn de vrijwilligers van de contactgroep eerst eens door alle kasten en over de zolder gegaan. Timmermans: ,,Er is echt een heleboel weggegooid. Maar we hebben ook een aantal mooie dingen gevonden. Zoals een tekening van de kerk met daaraan nog het raadhuis uit het begin van de negentiende eeuw, maar ook een oude stalen kist en een schrijn met een Mariabeeld. Alles wat nog mooi genoeg was, heeft een plek gekregen in de Opgang."

De contactgroep kreeg tijdens het werk ook hulp van buitenaf. Onder meer de hobbyclub kwam onder leiding van Harrie van de Loo een handje helpen. ,,Het fijne is dat er bijna geen sturing nodig was, iedereen wist wat hij of zij moest doen. En toen de professionals aan de slag gingen werd daar ook prima mee omgegaan", aldus Timmermans.

Dat het in de zomer enkele maanden niet mogelijk was om de opgang te gebruiken, werd zonder morren geaccepteerd. ,,De pastoor kleedt zich hier normaal gesproken om voor de mis, toen dat niet kon deed hij dat achter in de kerk terwijl de mensen al in de banken zaten. Ach, het gaf een mooi kijkje in wat de pastoor allemaal aan heeft tijdens een dienst", vertellen de twee vrijwilligers met een lach.

Vicevoorzitter Jos Polman van de Heilig Hartparochie is trots op wat de groep vrijwilligers voor elkaar heeft gekregen: ,,In het voorjaar hopen we een waardige heropening te beleven."


p Op zolder vond Desiree Timmermans met enkele andere vrijwilliers onder meer dit Mariaschrijn en een stalen kist. Het zijn blikvangers in de vernieuwde Opgang. (Foto: Hans van Doorn).