Sinterklaas figureerde in een televisieshow  in De Es. Vanuit het dorpshuis belde hij met verschillende kinderen uit het dorp en wist hen steeds weer te verrassen.
Sinterklaas figureerde in een televisieshow in De Es. Vanuit het dorpshuis belde hij met verschillende kinderen uit het dorp en wist hen steeds weer te verrassen. Foto: Hans van Doorn

SINTERKLAAS KRIJGT OORKONDE EN GELD VOOR GOED DOEL IN ESCH VANWEGE JUBILEUM

Sint verblijdt kinderen via de telefoon

CARRY DIRKX

Met creativiteit en improvisatietalent wisten Sinterklaas en zijn vele Essche hulptroepen de kinderen in het dorp een mooie zondag te bezorgen. Nadat eerder de intocht en de bustoer waren afgeblazen, door het welbekende virus, verscheen de goedheiligman dit weekeinde live in een televisieshow om te bellen met de Essche kinderen. Op hetzelfde tijdstip brachten Pieten een bezoek aan alle kinderen in het dorp met een cadeautje en pepernoten.

Dorpshuis De Es was zondagmiddag het decor van een speciale live Sint-uitzending op lokale omroep LoHa. Ilja Goossen (13) fungeerde als presentator. Hij werd bijgestaan door razende reporter Hans van Bussel, die normaliter als dorpsomroeper het woord voert bij de intocht van Sinterklaas. Nu ging hij met zijn camera en selfiestick op bezoek bij de kinderen. Maar middelpunt van de uitzending was uiteraard de goedheiligman zelf, die ‘vanuit huis werkte’; het dorpshuis deze keer.

TELLEN

Jaren geleden, in 1992, had de snoepgoedfilantroop al eens een beluurtje via de lokale omroep met de Essche kinderen. Nu werd dit scenario opnieuw uit de kast getrokken door het sinterklaascomité in Esch. Met succes. De goedheiligman verblijdde een flink aantal kinderen met een telefoontje. Zo belde hij met de vijfjarige Jara. ,,Als jij je vingers opsteekt, dan kan ik dóór de televisie kijken en zien hoeveel jaar jij bent. Want dat kan Sinterklaas”, beweerde hij. Om vervolgens ,,Een.. twee… drie… vier… vijf”, vingers te tellen, tot vreugde van Jara.

GYMSCHOENTJE

Tegelijkertijd met dit live bel-uurtje kregen alle Essche kinderen bezoek van Pieten. Bij de familie Kop werd opengedaan door de broertjes Bram (10) en Tommie (4). Op hun voordeur hingen tekeningen van Piet, dus die wist dat hij welkom was. Zusje Elise (7) speelde buiten en miste het bezoek. Anders is het Sinterklaasfeest wel dit jaar, vond vader Ben Kop. ,,Geen intocht, geen feest in het dorpshuis… de ouders missen het nog harder dan de kinderen.”

Maar zijn twee zoons lieten zien dat de magie van het feest onverwoestbaar is. Tommie showde zijn Pietenpak en vertelde dat hij al een paar keer zijn schoentje heeft gezet. Niet bij de houthaard, maar bij de achterdeur stond al een klein gymschoentje klaar, met een wortel erin. ,,En dan zing ik er een liedje bij. Die van Piet op de fiets uit Spanje vind ik het leukst”. Bram liet enthousiast de fraaie surprise zien die hij aan het knutselen was voor een klasgenoot. En bij allebei de jongens gingen de schuimpjes en pepernoten - net gekregen van de Pieten – er gretig in.

OORKONDE

Na de televisie-uitzending werd de goedheiligman in het zonnetje gezet door het sinterklaascomité. Hij viert dit jaar namelijk zijn gouden jubileum in Esch. Ontroerd nam Sint-Nicolaas een oorkonde, bloemen en een geldbedrag van 500 euro voor een goed doel – geschonken door de inwoners – in ontvangst.


u Bepakt met pepernoten, schuimpjes en wat cadeautjes togen de Pieten naar Esch. Daar verrasten zij de kinderen met een bliksembezoek. De high fives werden gretig beantwoord. (Foto's Hans van Doorn).

Bepakt met pepernoten, schuimpjes en wat cadeautjes togen de Pieten naar Esch. Daar verrasten zij de kinderen met een bliksembezoek. De high fives werden gretig beantwoord. (Foto's Hans van Doorn).