Voorzitter Ties Pronk en clubvrijwilliger Frans van den Besselaar trekken bij RKSV Boxtel de kar om de club energieneutraal te maken. (Foto: Hans Verberk).
Voorzitter Ties Pronk en clubvrijwilliger Frans van den Besselaar trekken bij RKSV Boxtel de kar om de club energieneutraal te maken. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

RKSV BOXTEL PLAATST LED-LAMPEN IN LICHTMASTEN OP MUNSEL


'Over drie jaar energieneutraal zijn'

HENK VAN WEERT

Met de 64 zonnepanelen die voetbalclub RKSV Boxtel vorig jaar door de plaatselijke leverancier Freenergics liet plaatsen, werd al een flinke stap gezet om sportpark Munsel duurzamer te maken. De ambitie is echter om in 2023 energieneutraal te zijn. De dit jaar geïnstalleerde led-verlichting van het kunstgrasveld helpt de elektriciteitskosten fors terug te schroeven.

Vorig jaar maart sloot de voetbalclub een contract met Freenergics-directeur Tammo Bieze over de plaatsing van zonnepanelen op de zittribune. Nog datzelfde jaar werd in de kantine en kleedkamers ook led-verlichting aangebracht. Voorzitter Ties Pronk had op dat moment goede hoop dat in 2021 ook de lichtarmaturen van het trainingsveld met led-lampen uitgerust zouden worden. Dat dit project naar voren kon worden gehaald, is te danken aan een initiatief van voetbalbond KNVB. Die richtte drie jaar geleden De Groene Club op om aansloten verenigingen te helpen verduurzamen.

ENERGIESCAN

Eind april ontving de 820 leden tellende sportvereniging een mailing van De Groene Club. Voorzitter Pronk en vrijwilliger Frans van den Besselaar, die beiden de kar trekken van het verduurzamingsproject, schreven hun club meteen in. Krap drie weken later werd al een energiescan uitgevoerd. Dat leidde onder meer tot de vraag waarom gewacht zou worden met het vervangen van de conventionele lampen in de lichtmasten van het kunstgrasveld door led-verlichting.

Via De Groene Club kreeg RKSV Boxtel een uiterst aantrekkelijke offerte voorgeschoteld van zo'n twintig mille. Bovendien zorgden een subsidie van de gemeente en een bijdrage uit de landelijke stimuleringsmaatregel Bosa (Bouw en onderhoud sportaccommodaties) dat de voetbalclub in totaal 60 procent van dat bedrag terugkreeg. Via een meevaller in het eigen onderhoudsbudget lukte het de complete investering op te brengen.

De in augustus geplaatste led-verlichting op het trainingsveld, zorgt ervoor dat de voetbalclub op jaarbasis sowieso al 1.750 euro minder kwijt is dankzij een verlaging van de netwerkaansluiting. Pronk en Van den Besselaar hebben laten becijferen dat de club zijn investering in twee jaar tijd terugverdient.

In 2023 is sportpark Munsel aan de beurt in het meerjarenonderhoudsplan van de gemeente. Dan moeten het dak van de kantine, de bestuurskamer en de kleedkamers worden gerenoveerd. De kosten zijn ongeveer fifty-fifty voor club en gemeente.

,,Het is onze ambitie om meteen een klap te maken en helemaal energieneutraal te worden. Gasloos, waterpompen, geïsoleerd dak, zonnepanelen etc. Maar wel zodanig dat iedereen een warme douche heeft. Onze energiekosten bedragen nu 22.000 euro per jaar, zo'n 20 procent van de begroting. Die willen we naar nul brengen", meldden Pronk en Van den Besselaar vorige week in een artikel dat op de KNVB-website werd gepubliceerd.

Nu vanwege corona het aantal activiteiten in sportpark Munsel drastisch is teruggelopen, greep Van den Besselaar de kans om het energieverbruik te gaan monitoren: ,,Dankzij slimme gas- en energiemeters kunnen we desgewenst per kwartier het verbruik in beeld brengen en wordt ook helder wat we nog kunnen winnen. Meten is weten."

BETAALBAAR HOUDEN

De overwegingen om een duurzaamheidsslag te maken, zijn onder meer ingegeven door het feit dat aanwas van leden niet langer vanzelfsprekend is. De club vergrijst en moet steeds meer moeite doen om mensen aan zich te binden, vertellen Pronk en Van den Besselaar. Door de energiekosten terug te dringen, kunnen niet alleen contributies betaalbaar worden gehouden, maar ook de verkoopprijzen in kantine Den Oosthoek.

RKSV Boxtel raamt de kosten voor volledige verduurzaming op twee à drie ton.

Afbeelding