Afbeelding
Foto: Eigen collectie

ARK EN TREES FOR ALL WERKEN SAMEN AAN LIEMPDS LEEMBOS

Savendonk krijgt 25.000 nieuwe bomen

Het natuurgebied Savendonk in Liempde krijgt er de komende tijd 25.000 bomen en struiken bij. Begin vorige week gaven Ark Natuurontwikkeling en Trees for All het startschot voor de aanplant. Deze uitbreiding komt voort uit het project Brabants Goud in Het Groene Woud en moet de leembossen in De Geelders versterken.

De bomen en struiken worden beschikbaar gesteld door de stichting Trees for All. Deze organisatie heeft als doel om de CO2-uitstoot te compenseren door het planten van zoveel mogelijk bomen in Europa en dus ook in Nederland.

NIEUWE NATUUR

Jos Rademakers van Ark en Aletta Janssen van Trees for All onthulden een informatiepaneel en plantten de eerste bomen en struiken. Rademakers: ,,Wij houden ons bezig met het scheppen van kansen voor nieuwe natuur. Niet zozeer het beschermen van wat we hebben, maar juist met het creëren van nieuwe mogelijkheden. Dat geldt zeker voor het aanplanten van leembossen, de mooiste bossen in Brabant.” ARK Natuurontwikkeling is blij met de ondersteuning van de stichting. ,,Hiermee voegen we extra kwaliteit toe aan de uitvoering van onze plannen", vervolgt Rademakers.

LEEMBOS

Komend jaar gaan in Savendonk ongeveer 25.000 bomen en struiken de grond in. Deze groeien uit tot een leembos dat De Geelders moet versterken en zorgen voor verbinding van het natuurgebied met het Dommeldal. Rademakers geeft aan dat dankzij de donaties van bedrijven de bospercelen in Savendonk worden hersteld.

Ook worden bomen geplant die afkomstig zijn van de Green Friday-campagne van Trees for All. Het gaat om inheemse soorten van die kenmerkend zijn voor leembossen, zoals de haagbeuk, winterlinde, zomerlinde, populier en de fladderiep. De biodiversiteit moet hiermee volgens Ark een grote impuls krijgen. Rademakers: ,,Dat is goed voor soorten zoals de boomkikker, grauwe klauwier, wilde kat, otter, zwarte ooievaar en zeldzame vlinders als bont dikkopje en kleine ijsvogelvlinder. De komende jaren groeien de jonge bomen uit tot een prachtig klimaatbestendig bos, waar mensen en dieren graag komen."

VERDELING

De plannen die Ark met Savendonk zorgen bij verdeeldheid onder de buurtbewoners. Een aantal van hen heeft zich verenigd in een stichting. Deze omwonenden vinden de ideeën niet passen bij de rest van het gebied, zijn bang voor de gevaren van grote grazers en willen geen 'natuurexperiment' in hun achtertuin. Maar andere bewoners staan juist helemaal achter het project en zien het natuurgebied graag verder groeien. Rond 2023 moet de Savendonk zijn afgerond.


p De eerste bomen staan, nu de overige 24.998 nog. Aletta Janssen van Trees for All en Jos Rademakers van ARK Natuurontwikkeling mochten de eerste exemplaren planten. (Foto: eigen collectie).