Boxtelse bedrijven maken minder gebruik van NOW

RENS VAN DEN ELSEN

Bedrijven in de gemeente Boxtel hebben minder gebruik gemaakt van de tijdelijke subsidie Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) dan enkele maanden geleden. Waar er tijdens de eerste aanvraagronde in het voorjaar nog zo'n 8,4 miljoen naar Boxtelse bedrijven werd overgemaakt, is dat nu 'slechts' 5,7 miljoen euro.

Uitkeringsinstantie UWV maakte onlangs het overzicht van de tweede subsidieronde bekend. Ook nu heeft daar een verscheidenheid aan bedrijven uit deze regio gebruik van gemaakt. Van horeca tot industrie. En ook dit keer gaat het grootste deel van het geld naar ondernemingen op bedrijventerrein Ladonk. ELI Play, een internationaal bedrijf dat onder meer trampolines maakt, kreeg 615.116 euro. Guts Installatietechniek volgt op de voet met 516.928 euro. Als daar de subsidie uit de vorige ronde bij opgeteld wordt hebben deze bedrijven allebei zo'n 1,1 miljoen euro ontvangen vanuit Den Haag.

Maar ook kleinere organisaties deelden in de gulle gaven van het Rijk. Zo kreeg stichting Brabants Centrum, waar deze krant en De Meierij Boxtel onder vallen, een bijdrage van 45.044 euro.

HORECA

Wat opvalt is dat de (Boxtelse) horeca aanzienlijk minder gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling. Een verklaring wordt hiervoor niet gegeven, maar omdat de aanvraagperiode in de zomermaanden viel, kan het zijn dat de omzetten in restaurants en cafés toen enigszins op niveau lagen vanwege de versoepelde maatregelen.

De NOW-regeling is per 1 oktober voor de derde keer verlengd. Het is nu mogelijk om tot 1 juli 2021 een aanvraag in te dienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het omzetverlies over de inschrijfperiode moet ten minste 20 procent zijn. Vanaf 1 januari is dat opgerekt naar 30 procent.