FONS NATEROP PRAAT MET ACHT PARTIJEN

'Boxtel heeft recht op een stabiele coalitie'

HENK VAN WEERT

,,Boxtel heeft recht op een stabiele coalitie en ik voel me vereerd dat ik ben gevraagd daaraan mee te helpen." Met die woorden ging voormalig waarnemend burgemeester Fons Naterop gisteren van start als informateur.

Naterop heeft gisteren de eerste verkennende gesprekken gevoerd met enkele politieke partijen, vandaag volgen vertegenwoordigers van de overige fracties. ,,Ik begin onbevangen aan mijn klus en luister in eerste instantie naar wat de partijen te vertellen hebben. Natuurlijk heb ik digitaal ook de bijeenkomst van maandagavond gevolgd waarin de acht partijen de verkiezingsuitslag hebben geduid."

Over kansen en opties laat de 64-jarige bestuurder van CDA-huize zich op voorhand nog niet uit. Hij hoopt vooral informatie op te halen, zowel over de politieke inhoud als over gevoeligheden tussen partijen. ,,Voor alle duidelijkheid: ik voer de gesprekken in mijn eentje, met raadsgriffier Inge Smits die de notulen maakt. Er werd ergens gesuggereerd dat ook vertegenwoordigers van Balans aan alle gesprekken zouden deelnemen, maar dat gebeurt niet. Wel heb ik vooraf gesproken met lijsttrekker Mariëlle van Alphen en partijvoorzitter Bart Welvaarts van Balans. Zij hebben mij te kennen gegeven dat alle opties voor hen bespreekbaar zijn."

Begin volgende week hoopt Naterop duidelijk te krijgen welke scenario's nader onderzocht kunnen worden. ,,Waarschijnlijk zullen dan enkele partijen even 'in de wachtkamer' moeten plaatsnemen." Het streven is volgens de informateur om vóór Kerstmis een coalitie te smeden. ,,Ik probeer er in elk geval de vaart in te houden. Of ik ook een rol ga spelen bij de daadwerkelijke formatie van het nieuwe college van B en W? Dat staat nog open."

Na het voortijdige vertrek van burgemeester Mark Buijs nam Fons Naterop in november 2018 de rol als interim-bestuurder in Boxtel op zich. Die vervulde hij een jaar lang, totdat in november 2019 Ronald van Meygaarden werd benoemd als nieuwe burgemeester. In korte tijd bouwde Naterop veel krediet op, zowel in de politiek als in de samenleving. Het lijkt dan ook een goede keuze van verkiezingsoverwinnaar Balans om hem aan te trekken als informateur.

Momenteel is Naterop waarnemend burgemeester van de Zeeuwse gemeente Kapelle.