Blik in oostelijke richting op de meanderende Dommel. Het witte gebouw links is het voormalige Joris Meubelen, Het groene gebied rechts daarvan is aangekocht door stichting Dommelbimd. (Foto: Albert Stolwijk).
Blik in oostelijke richting op de meanderende Dommel. Het witte gebouw links is het voormalige Joris Meubelen, Het groene gebied rechts daarvan is aangekocht door stichting Dommelbimd. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BEHEERSTICHTING NEEMT BIJNA EEN HECTARE GRASLAND OVER VOOR NATUURONTWIKKELING OP RIVIEROEVER

Fikse uitbreiding Dommelbimd dankzij waterschap

HENK VAN WEERT

Natuurontwikkelingsgebied Dommelbimd ten zuiden van de Konijnshoolsedreef in Boxtel ondergaat een fikse uitbreiding. Het weiland tussen het voormalige bedrijfspand Joris Meubelen en de brug in de Eindhovenseweg is dinsdag door het waterschap voor één euro per vierkante meter in eigendom overgedragen aan de beheerstichting.

Vijf jaar geleden verwierf het burgerinitiatief Dommelbimd al 6,5 hectare aan weilanden nabij kasteelpark Stapelen op de andere rivieroerver. Voor de nieuwe aanwinst betaalde de beheerstichting de gangbare prijs voor natuurgronden: een euro per vierkante meter. Het totaalbedrag van 8.350 euro kon uit eigen middelen worden opgebracht, aldus woordvoerder Lex van Moorsel. Hij vormt samen met voorzitter Sylvia van Gulik en secretaris Toine Cooijmans het bestuur van stichting Dommelbimd.

VERBINDINGSSTROOK

De nieuwe aankoop is met een smalle groenstrook langs het water verbonden met het oorspronkelijke gebied van de Dommelbimd. Nu is die verbindingszone nog even niet te gebruiken vanwege het nieuwbouwproject Hobbendonk dat op het aanpalende terrein van het vroegere Joris Meubelen wordt gerealiseerd. Maar als daar straks de twintig nieuwbouwhuizen staan, worden beide gebiedjes aan elkaar geknoopt, aldus Van Moorsel.

Als de bouwwerkzaamheden uiteindelijk achter de rug zijn, wordt ook het bestaande laarzenpad doorgetrokken naar de Eindhovenseweg. Zo ontstaat een wandelroute die onder meer vervolgd kan worden op de Lange Loop langs de Dommel in de wijk Boxtel-Oost.

,,Met deze aankoop wordt een mooi natuurgebiedje aan de Dommel, bij de entree van Boxtel, veiliggesteld. Wij zijn er trots op dit te mogen beheren”, aldus voorzitter Van Gulik. Ze geeft aan dat het nieuwe perceel uit laaggelegen en dus vochtig grasland bestaat: ,,Dat komt tegenwoordig niet veel meer voor in beekdalen. Met goed natuurbeheer kan het een heel bloemrijk gebied worden. In het gebied komen verder oude, mooi ontwikkelde knotwilgen voor, een elzensingel en een poel. Dat betekent veel variatie in leefgebieden op een kleine oppervlakte, goed voor de biodiversiteit."

Stichting Dommelbimd kocht in 2015 in nauwe samenwerking met Brabants Landschap het gebied voor een kleine 300.000 euro van de familie Clercx, die er vanaf wilde. Via crowdfunding en dankzij fondsen en subsidies werd het bedrag bijeengebracht.

Op deze manier speelde het burgerinitiatief zich landelijk in de kijker. Vorige maand stond de Dommelbimd op positie 70 van de Trouw Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland.

Bodemsanering bouwplan
'Hobbendonk' is afgerond

Naast het nieuwe natuurontwikkelingsgebied van stichting Dommelbimd worden komende jaren bouwplannen gerealiseerd onder de naam Hobbendonk. Volgens projectontwikkelaar Roland van Heeswijk van het Schijndelse bedrijf IMvest is de grondsanering van het terrein waar voorheen wasserij Giesbers en later Joris Meubelen was gevestigd inmiddels afgerond.

De meetresultaten van de bodemsanering op het bouwterrein zijn akkoord bevonden, meldde Van Heeswijk gisteren desgevraagd. Dit betekent dat de aanvraag voor de omgevingsvergunning kan worden ingediend bij de gemeente Boxtel. De twintig nieuwbouwhuizen achter het monumentale bedrijfspand gaat IMvest niet zelf realiseren. ,,Dat gebeurt door een lokaal bekende aannemer waarmee ik onlangs overeenstemming heb bereikt. Binnenkort zal duidelijk worden wie dat is. De verwachting is dat in april of mei volgend jaar met de verkoop kan worden gestart", als Van Heeswijk. Het nieuwbouwplan omvat geschakelde rij-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen.

RESTAURATIE WASSERIJ

IMvest blijft zelf eigenaar van de voormalige stoomwasserij, de latere meubelzaak Joris. De witte monumentale villa aan de Eindhovenseweg 12, het enige restant van het in het laatste kwart van de 19e eeuw opgetrokken bedrijfscomplex, wordt verdeeld in twee zogeheten 'parkresidenties'. Naast de wasserij staat een woning (huisnummer 10) die dateert uit de jaren 1850-1875 en na restauratie opnieuw een woonbestemming krijgt. Het pand deed vroeger onder meer dienst als café.



pp In de nu vervallen monumentale witte villa worden na restauratie appartementen gevestigd. (Foto: Henk van Weert, 2019).


p Impressie van het bouwplan Hobbendonk. (Illustratie: IMvest Vastgoed Schijndel).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding