Peter den Ouden en Christien van Schijndel uit Esch komen namens Combinatie95 in de Boxtelse gemeenteraad. .(Foto: Rens van den Elsen).
Peter den Ouden en Christien van Schijndel uit Esch komen namens Combinatie95 in de Boxtelse gemeenteraad. .(Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

Stem van Esch klinkt door in raadzaal Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

De wens van veel Esschenaren is verhoord: dat hun dorp vanaf 1 januari ook een stem krijgt in de Boxtelse gemeenteraad. Zeker drie inwoners uit het nieuwe dorp binnen de gemeente bezetten straks een zetel. Voor winnaar Balans is dat Luc Bormans. Voor Combinatie95 Peter den Ouden en, dankzij 192 voorkeursstemmen, Christien van Schijndel.

Dat de inwoners van Esch graag een dorpsgenoot in de Boxtelse politieke arena willen, bleek wel uit de hoge opkomst. Ruim 73 procent toog vorige week naar het stembureau.

Luc Bormans verovert dankzij de groei van Balans ook een zetel in de raadzaal. Hij is erg blij met het vertrouwen dat hij kreeg van 242 dorpsgenoten. ,,Zoveel had ik niet verwacht, want er viel echt wat te kiezen." Hij vervolgt: ,,Je merkt dat het echt leeft in Esch. Ons dorp heeft jaren aan de achterste mem gehangen in de gemeente Haaren, dus het is tijd voor verandering. Daarom heb ik me bij Balans aangesloten. Dat ik zo hoog op de lijst kwam te staan was ook voor mij een verrassing, maar wel een teken van vertrouwen."

Bormans is weliswaar nieuw binnen de politiek, maar vindt dat niet erg: ,,Je staat er dan meer onbevangen in en neemt geen ballast mee uit het verleden. Ik wil graag iedereen betrekken. Zo overweeg ik om een denktank op te zetten met mensen uit alle dorpen om daarmee periodiek te praten over de zaken die spelen in hun omgeving."

Dat hij samen met Van Schijndel en Den Ouden in de gemeenteraad komt, doet hem goed. ,,Als klein dorp met drie man sterk in Boxtel, dat doen we niet slecht. Maar natuurlijk zitten we er voor de gehele gemeente Boxtel en niet alléén voor Esch." Wat betreft het formeren van een coalitie kan het volgens Bormans nog alle kanten op: ,,Het is wel belangrijk dat Balans een of meerdere partijen kiest waarmee wij onze plannen kunnen verwezenlijken."

HANDEN INEEN SLAAN

Van Schijndel (Combinatie95) is vereerd met het aantal stemmen op haar persoon (192 in totaal, waarvan 170 uit Esch). ,,Ik was een beetje verrast en overdonderd. Misschien is dat ook de kracht van een vrouw op de lijst?", vraagt ze zich nog hardop af. De nummer acht op de kandidatenlijst was na lijsttrekker Désiré van Laarhoven de eerste vrouw.

In 2018 kwam de actieve Essche ook met voorkeursstemmen in de Haarense gemeenteraad, toen voor Samenwerking '95. Daar voerde ze oppositie, samen met partijgenoot Den Ouden, maar kon ze naar eigen zeggen 'geen potten breken' voor Esch: ,,De focus lag op grote projecten zoals de N65. Daar is naar mijn mening te veel geld naartoe gegaan. Met een miljoen minder hadden we bijvoorbeeld de Willibrordusschool kunnen opknappen."

Van Schijndel hoopt dat haar nieuwe partij de handen ineen kan slaan met winnaar Balans. ,,Mijn insteek: laat het oude wrok achter je en begin samen opnieuw. Dat is de ideale situatie. Het lijkt me gewoon niet handig om, bij wijze van spreken, eerst drie jaar bezig te zijn om alle dossiers weer eens tegen het licht te houden en dan pas verder te gaan."

VERTROUWEN

Ook Den Ouden is blij met de massale steun uit Esch: van de 419 stemmers achter zijn naam kwamen er liefst 361 uit zijn eigen dorp. ,,Dat geeft vertrouwen, want er was dit keer wel wat concurrentie. Maar het is goed dat ons dorp straks ruimschoots vertegenwoordigd is in Boxtel."

Ook hij hoopt dat Balans en Combinatie95 een coalitie vormen, met eventueel nog een derde fractie. Dat er verschillen zijn, erkent Den Ouden: ,,Op de lokale thema's staan alle neuzen echter wel dezelfde kant op, zeker voor wat betreft de Essche zaken. We verschillen hooguit op detailniveau.."

VOORBIJGESTREEFD

Peter Stark, de nummer twee op de lijst voor VVD en momenteel nog raadslid in de gemeente Haaren, maakte goede kans om ook in de Boxtelse raadzaal aan te schuiven, maar is door voorkeursstemmen voorbijgestreefd door de nummer drie op de liberale kandidatenlijkst: Lisa Somers. Stark vindt het jammer dat hij net buiten de boot valt, maar: ,,Het is democratisch besloten, dus daar leg ik me bij neer. Lisa heeft het gewoon erg goed gedaan en voor onze partij is deze uitslag sowieso uitstekend." Voor de Boxtelse VVD gaat hij zich nu inzetten voor de steunfractie.



Peter den Ouden en Christien van Schijndel uit Esch komen namens Combinatie95 in de Boxtelse gemeenteraad. (Foto: Rens van den Elsen).

               ...LUC BORMANS...              (Foto: Daisy Renders)