Team Paks werkt aan een opdracht tijdens Sirkelslag Kids. De lotgevallen van de apostel Paulus stonden centraal. (Foto: Protestantse gemeente Boxtel).
Team Paks werkt aan een opdracht tijdens Sirkelslag Kids. De lotgevallen van de apostel Paulus stonden centraal. (Foto: Protestantse gemeente Boxtel). Foto: Protestantse gemeente Boxtel

LANDELIJKE PRIJS VOOR TEAM PAKS BOXTEL

Protestantse Gemeente winnaar Sirkelslag Kids

JAN HERMENS

Meer dan driehonderd groepjes kinderen deden vrijdag mee aan Sirkelslag Kids, een landelijk spel van Jong Protestant, de jeugdafdeling van Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Team Paks, de kinderkerk van de Protestantse Gemeente Boxtel, ging met de eerste prijs aan de haal.

De apostel Paulus speelde de hoofdrol in het spel, althans, zijn belevenissen. Paulus heeft tijdens zijn leven meerdere lange reizen afgelegd en geldt als een belangrijk verspreider van het vroege christendom. Hij schreef verschillende brieven, die in het Nieuwe Testament zijn opgenomen. Daarnaast zou hij in eerste instantie jarenlang christenen vervolgd hebben, om na een wonderbaarlijke bekering dit geloof aan te nemen.

Een man die veel meegemaakt heeft en waaraan dus verhalen en opdrachten te koppelen zijn. Henrike van Ruremonde begeleidt Paks Boxtel: ,,Het was vrijdag een drukte van belang in De Schakel. Ons team bestond uit zeven kinderen: Barbara, Anne, Thijm, Vera, Lena, Cécile en Daniël. Ze hadden van tevoren de opdracht gekregen een rugzak mee te nemen met vijf voorwerpen: iets dat ze op school gebruiken, een kledingstuk, een stuk gereedschap, iets te eten en een voorwerp uit een EHBO-doos."

OVERLEVINGSPAKKET

Samen vormden de spullen een compleet 'overlevingspakket' voor een reis. Een virtuele tocht die de kinderen maakten aan de hand van de lotgevallen van Paulus. Zijn verhaal werd in een film verteld. Van Ruremonde: ,,In het hele land speelden deelnemende groepen die film op hetzelfde moment af. Hij bevatte tal van opdrachten. Een tekening maken van een geluid bijvoorbeeld. En het samenstellen van een tableau vivant."

Opgave drie ging over een ontsnapping uit de gevangenis. De kinderen moesten muziek maken op het lied Freedom. Mede dankzij gelegenheidsdirigent Cécile en de fluitsolo van Thijm behaalden de Boxtelse kinderen de nodige punten.

NATTE BOEL

Dolle pret leverde het slotspel op. De deelnemers moesten zogenaamd water uit een boot hozen. In de praktijk betekende dit bekertjes water verplaatsen over een parcours door De Schakel. Van Ruremonde: ,,De kinderen klommen met hun bekertje over een tafel, kropen onder een stoel door, tijgerden onder een deken door en hinkelden een meter. Ze hebben zes flessen van anderhalve liter met water gevuld. Je kunt wel raden hoe de vloer van De Schakel eruitzag. Alles was nat."

De organisatie van de avond in Boxtel lag goeddeels in handen van Nicole Schaffroth, net als Van Ruremonde begeleidster van de Paks. ,,Wij hebben samen met de kinderen een supertoffe avond gehad. Ze vonden het geweldig, wij als leiding waren gesloopt. Maar we kijken er met veel plezier op terug en dan is het helemaal leuk om te horen dat we de winnaar zijn geworden."

Het winnende team krijgt een beker, een Buurman & Buurman-kaartenhuis, het spel 30 seconds junior en een 100 stappen Samenleesbijbel.

Er is ook een editie van Sirkelslag voor jongeren van twaalf tot en met zestien jaar: Sirkelslag Young. Die vindt plaats op vrijdagavond 5 februari 2021.


p Team Paks werkt aan een opdracht tijdens Sirkelslag Kids. De lotgevallen van de apostel Paulus stonden centraal. (Foto: Protestantse Gemeente Boxtel).


FONDSEN BOXTELSE STICHTING IN GEDING

Eet met je Hart juist nu belangrijk voor senioren

Al acht jaar op een rij is 1 november de startdatum van de landelijke Eet met je Hart-campagne van stichting Met je Hart. Gedurende zes weken wordt aan restaurantgasten een vrijwillige donatie van één euro gevraagd. Dat gaat nu echter niet en dus zet de stichting zich op andere manieren in.

Doordat de belangrijkste actie van Met je Hart Boxtel niet door kan gaan, komt de fondsenwerving in het geding. Tegelijkertijd neemt de eenzaamheid onder kwetsbare ouderen in coronatijd toe. Reden te meer voor de stichting om zich extra hard in te zetten om senioren te laten voelen dat ze niet vergeten worden.

BESTELLEN

De organisatie zit dan ook niet bij de pakken neer en is tot het eind van dit jaar een alternatieve Eet met je Hart-campagne gestart. Wanneer Boxtelaren bij de lokale horeca bestellen, kunnen zij alsnog een donatie doen door de QR-code te scannen op de flyer die meegeleverd wordt. Daarmee wordt niet alleen eenzaamheid onder ouderen bestreden, maar ook de lokale kroegen en restaurants gesteund.

WINKELS

Wie geen flyer krijgt en toch wil doneren, kan dat doen via www.metjehart.nl/help-mee/doneren/. Op die website is het mogelijk om de gemeente Boxtel te selecteren. Daarnaast wordt de campagne dit jaar ook omarmt door diverse winkels met etenswaren. Zij steunen de stichting én de horeca met de verkoop van specifieke producten. Een overzicht van de deelnemers is te vinden op: www.metjehart.nl/restaurants/Boxtel.

Alle donaties aan Eet met je Hart worden lokaal ingezet om eenzaamheid bij ouderen te verzachten. Zo organiseert de van oorsprong Boxtelse stichting ontmoetingen voor eenzame ouderen in de lokale horeca, zodra dit weer mogelijk is.