Of er tijdens de komende jaarwisseling helemaal geen vuurwerk wordt afgestoken, valt nog te bezien. In veel steden is de overlast groter dan de jaren hiervoor en ook in Boxtel nemen de meldingen toe. (Foto: Peter de Koning).
Of er tijdens de komende jaarwisseling helemaal geen vuurwerk wordt afgestoken, valt nog te bezien. In veel steden is de overlast groter dan de jaren hiervoor en ook in Boxtel nemen de meldingen toe. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OVERLAST VAN KNALLEN WEL GROTER, MAAR NOG NIET ZO ERG ALS IN STEDEN

Van Hommel vreest voor einde vuurwerktraditie

RENS VAN DEN ELSEN

Overal in het land klinkt geknal door de straten. Omdat voor de jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod geldt, lijken steeds meer mensen hun voorraad nu alvast af te steken. Ook in Boxtel. Dat leidde sinds 1 oktober tot 27 meldingen van overlast. Voor de grootste plaatselijke vuurwerkhandelaar Maurice van Hommel is het verbod in elk geval een hard gelag. ,,Als dit wordt doorgetrokken naar volgend jaar, kan de branche wel gedag zeggen."

Afgelopen weekeinde werd via sociale media een oproep rondgestuurd om iedere avond vanaf acht uur vuurwerk af te steken. Dit doen de initiatiefnemers uit protest om aan Den Haag te laten zien dat ze het niet eens zijn met het verbod. Op Urk gingen jongeren zaterdag massaal de straat op om met cobra's, siervuurwerk en andere knallers hun ongenoegen te uiten. In Boxtel was ook regelmatig het lawaai van vuurwerk te horen, maar de politie kreeg slechts twee meldingen binnen van mensen die erover klaagden.

BROODROOF

Het vuurwerkverbod heeft voor de verkopers grote gevolgen. Zij balen als een stekker van de maatregel die is ingesteld om in deze coronacrisis de ziekenhuizen rond de jaarwisseling te ontlasten.

Qua verkooppunten kent deze gemeente twee locaties: het Liempds Pakhuis aan de Dorpsstraat en de winkel van Van Hommel aan de Prins Bernhardstraat. Van Hommel heeft een uitgesproken mening over de regelgeving en vindt het pure broodroof. ,,In Den Haag worden cijfers genoemd die niet kloppen qua slachtoffers. Minister Grapperhaus lepelt die op uit een rapport van twee jaar geleden dat weer gaat over de periode van de drie tot vier jaar daarvoor. En dat terwijl de vuurwerkbranche en de overheid samen juist zo goed op weg waren om het aantal slachtoffers te verminderen. Vorig jaar ging het om 385 mensen, maar er worden nu veel hogere cijfers genoemd. Dat is gewoon een vies spelletje met onze branche spelen."

VERWARRING

Het woord vuurwerk zorgt volgens Van Hommel ook voor verwarring. Want binnen die productgroep zijn verschillende categorieën. De eerste is kindervuurwerk zoals trektouwtjes, knetterbollen en kleine fonteinen. Dat mag wel verkocht worden, maar dat is volgens de ondernemer bij veel mensen niet duidelijk. Zijn winkel ligt er desondanks vol mee, want vlak voordat het verbod bekend werd wist Van Hommel nog de hand te leggen op een grote partij.

PETITIE

Overigens is er onlangs ook een petitie opgezet om het vuurwerkverbod te herzien. Dat heeft inmiddels ruim achtduizend handtekeningen opgeleverd.

Van Hommel denkt niet dat het iets gaat helpen, maar weet wel dat het verbod uiteindelijk averechts gaat werken. ,,Je ziet in de steden al dat er mensen in opstand komen. Daar heeft de politie de handen vol aan. Ik ben bang dat dit verbod het einde betekent voor onze vuurwerktraditie. Ga maar na, als het dit jaar rustig blijft zeggen ze: 'zie je wel, het kan wel' en als het helemaal mis gaat roepen ze dat alles dan maar verboden moet worden."

Ondertussen heeft de overheid ook al een verbod aangekondigd op het bezit van vuurwerk buitenshuis. Een rotje afsteken zal er dit jaar dan ook niet bij zijn.


























KLANTEN ALBERT HEIJN GEVEN GUL HOUDBARE PRODUCTEN

Negentig kratten vol voor Voedselbank


JULES HAMELEERS

De jaarlijkse decemberactie van de Voedselbank is nog niet eens écht van start gegaan, maar toch wordt al gul gegeven voor mensen met een smalle beurs. Vrijwilligers vroegen zaterdag bij supermarkt Albert Heijn het winkelend publiek een extra product te kopen en dat te schenken. Die inzameling leverde maar liefst negentig kratten vol houdbaar voedsel op.

,,We hebben nog nooit zoveel opgehaald in één keer, het is ongelooflijk", aldus voorzitter Ab Gilhaus van de lokale voedselbank. Zo werden er vorig jaar in heel Boxtel tijdens de decemberactie tweehonderd kratten opgehaald. Dat het er dus nu al negentig zijn door één keer posten bij één supermarkt, is goed nieuws voor de voedselvoorziening.

SUPERMARKTEN

En het grootste deel van die actie moet nog van start gaan: zo staan vrijwilligers van de Voedselbank op zaterdag 12 december bij supermarkten Jumbo Oosterhof en Plus in Boxtel en Coop in Liempde. Misschien komt daar ook nog Aldi bij. De hele dag, van ongeveer 08.30 uur tot 17.00 uur staan er dan mensen om producten in te zamelen voor de voedselbank.

VRIJWILLIGERS

Gilhaus is erg trots op wat hij samen met zijn vrijwilligers voor elkaar heeft gekregen. Hij kreeg daarbij ook hulp van buitenaf, omdat de voedselbank niet genoeg handjes had. Maar waar de grote opbrengst exact aan heeft gelegen, durft de voorzitter niet te zeggen ,, Maar we hebben het wel gewoon goed aangepakt. We waren met een groep buitengewoon leuke mensen. Door te flyeren bij de deur en mensen aan te bieden hen te helpen met boodschappenkarren rijden of extra tassen dragen, waren mensen sneller geneigd ons te helpen." De voorzitter hoopt dat ook de decemberactie een succes wordt.

Vrijwilligers van de Voedselbank flyeren bij de deur van supermarkt Albert Heijn. Ze vroegen klanten om extra spullen te kopen. (Foto: eigen collectie).
Maurice van Hommel van de vuurwerkgigant verkoopt dit jaar alleen nog kindervuurwerk en feestartikelen en -kleding. (Foto: Rens van den Elsen).