LAGER WATERVERBRUIK, MINDER INKOMSTEN

Verlaging rioolheffing in 2021 is weer van de baan

JAN HERMENS

Boxtelaren zouden in 2021 een tientje minder aan rioolheffing kwijt zijn. Maar dat voordeeltje is alweer van de baan. De gemeente Boxtel had in haar begroting geen rekening gehouden met een lager waterverbruik van bedrijven, waardoor de inkomsten vanuit de rioolheffing afnemen. Dit blijkt uit het raadsvoorstel over de aanpassingen van de gemeentelijke heffingen voor 2021.

Het tarief zou voor huishoudens die tot en met tweehonderd kuub water per jaar verbruiken, uitkomen op zo'n 170 euro, pakweg tien euro lager dan dit jaar. De kosten bedragen in 2021 alsnog 180 euro. Wie meer verbruikt dan tweehonderd kuub, betaalt 1,65 euro per extra m3. Dat is negen eurocent meer dan de begroting beloofde.

Ook het basistarief voor de afvalstoffenheffing zou dalen. Dat gebeurt ook, maar minder dan voorzien. Dit heeft te maken met btw-regels.

TROUWEN

De meeste belastingen dalen niet, maar stijgen. Wie in Boxtel voor de wet wil trouwen, betaalt volgend jaar meer. Dat komt doordat Boxtel zijn huwelijksbeleid heeft herzien en wat kosten en werkwijze betreft, gelijkgetrokken heeft met de gemeente Sint-Michielsgestel. Gold voor een ceremonieel huwelijk in 2020 een basistarief van 454 euro, in 2021 kost het jawoord 500 euro. Tenzij bruidsparen kiezen voor een flitshuwelijk, die mogelijkheid is nieuw in de gemeente Boxtel. Voor dit 'vluggertje' moet een koppel 250 euro neertellen. Elders in deze krant is meer te vinden over het flitshuwelijk.

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart betalen hier komend jaar fors meer voor. De leges stijgen van 28,70 naar 120 euro. Dat is wel inclusief de kosten van een medische keuring. Die zijn volgend jaar bij de leges inbegrepen. Tot dusverre werd dit bedrag apart berekend, in 2020 ging het om 90,75 euro.

Betaald parkeren wordt niet duurder in Boxtel, de bestaande tarieven blijven gehandhaafd. Toeristen- en reclamebelasting, marktgelden, begrafenisrechten en precariobelasting stijgen trendmatig, met 3,1 procent. Dit is enkel inflatiecorrectie.

De gemeenteraad stelt de hoogte van de onroerendzaakbelasting (OZB) in februari vast, omdat dan pas de nieuwe WOZ-waarden bekend zijn. Er is geen sprake van een voorlopig tarief. Vanwege regelgeving rond gemeentelijke herindelingen hoeft Boxtel dit, in tegenstelling tot in andere jaren, niet vast te stellen.

KALENDERJAAR

De Boxtelse gemeenteraad buigt zich dinsdag 8 december over de aanpassingen van de belastingen. In de raadsvergadering van 4 januari 2021 wordt vervolgens geregeld dat de Boxtelse heffingen ook voor Esch gelden. Het belastingjaar loopt daardoor niet gelijk aan het kalenderjaar, maar van 5 januari tot en met 31 december.


Rechtgezet


In het artikel over buurtondersteuner Femke Sweep op pagina drie van het Brabants Centrum van donderdag 19 november staat een storende fout. Sweep zou een 'koppeltje' zijn met maatschappelijk werker Lisette Kats in de wijken Selissenwal, Munsel/Selissen en het dorp Esch, maar dit is onjuist. Dit moet Kristel van der Velden zijn. Kats werkt samen met Ineke Matheeuwsen in Boxtel-Oost en Liempde.