Lions Club Dommel en Aa zamelt koffiepunten in. Die ruilt de serviceclub in voor koffie en dat gaat weer naar de Voedselbank in Boxtel. (Foto: Lionsclub Dommel en Aa).
Lions Club Dommel en Aa zamelt koffiepunten in. Die ruilt de serviceclub in voor koffie en dat gaat weer naar de Voedselbank in Boxtel. (Foto: Lionsclub Dommel en Aa). Foto: Lions Club Dommel en Aa

TEVREDENHEID OVER 'BRUISEND CENTRUM'

Markt opnieuw autovrij in zomerweekends 2021

HENK VAN WEERT

De Boxtelse Markt was afgelopen zomer afgesloten voor autoverkeer om zo horeca-exploitanten de mogelijkheid te bieden ruimere terrassen in te richten. Het experiment was zo succesvol dat het navolging verdient. Te meer omdat van overlast en overtredingen weinig sprake was. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

Eerder al concludeerden burgemeester en wethouders samen met stichting Centrummanagement Boxtel dat de door de coronacrisis ingegeven afsluiting van het marktplein goed heeft uitgepakt. 'Was er in het begin nogal wat scepsis en argwaan, met name bij de detailhandel in het centrum, na verloop van tijd sloeg dit om in enthousiasme en waardering', aldus het college.

HERSTEL BESTEDINGEN

De diverse activiteiten die onder de titel Bruisend Centrum Boxtel op en rond de Markt werden gehouden, hebben gezorgd voor reuring, toename van winkelend publiek en herstel van bestedingen, concluderen B en W. Daarbij heeft uiteraard het goede weer ook een rol gespeeld, evenals de acties om meer lokaal kopen te stimuleren en de angst om naar de stad te gaan. 'Over het algemeen is de detailhandel dan ook positief over de huidige situatie. Het experiment van het seizoensparkeren verdient navolging', zo is te lezen in de brief die de raadsleden afgelopen week ontvingen.

Met dat schrijven brachten B en W de gemeenteraad op de hoogte van de evaluatie van de activiteiten en maatregelen om de negatieve gevolgen van de Covid-19-crisis voor winkeliers en horeca-uitbaters terug te dringen. In de brief staat tevens dat de afsluiting van de Markt uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid een positief effect had. Er kwamen weinig meldingen van overlast en politie en boa's hoefden niet veel in actie te komen. Volgens het college zijn er weinig waarschuwingen en boetes uitgedeeld.

DUIDELIJKER REGELS

Eerder meldden B en W en Centrummanagement al dat een eventuele herhaling van het experiment gepaard dient te gaan met aanvullende maatregelen. Met name de bereikbaarheid van het centrum voor hulpdiensten is een punt van zorg, maar ook de bevoorrading van winkels in de Rechterstraat, de Kruisstraat en op de Markt in de weekeinden.

Daarnaast moet duidelijker worden aangegeven waar automobilisten wél kunnen parkeren als de Markt afgesloten is en wellicht moeten zelfs vervangende parkeerplekken worden gerealiseerd. Bovendien verdient ook het fietsverkeer nadere aandacht.

BLOEMBAKKEN

In de maanden juni tot en met september werden met borden en hekken afzettingen gerealiseerd, maar dit gaf wel een rommelig beeld, erkent de gemeente. Wellicht dat volgend jaar met bloembakken - ook als afscheiding tussen de verschillende terrassen - een meer praktische en fraaiere oplossing mogelijk is.

Als volgend jaar de Markt in de zomermaanden wordt afgesloten, zou het plein beter toegerust moeten worden voor fietsers en voetgangers, denken B en W. Bovendien zou fietsen in het smalle deel van de Rechterstraat tijdelijk moeten worden verboden. Zo'n verbod lijkt het college in de wintermaanden niet noodzakelijk. Beleid omtrent een en ander moet nog definitief vorm krijgen.


LIONS ZAMELEN OOK KOFFIEPUNTEN IN

Serviceclub komt in actie voor Voedselbank Boxtel

JAN HERMENS

Nederlanders zijn er gek op: zegeltjes sparen. De actie die Lionsclub Dommel en Aa per 1 december start, appelleert direct aan dit oerinstinct. Het gaat alleen niet om stukjes plakkend papier, maar om de koffiepunten van Douwe Egberts.

Ferdy Steger namens de serviceclub: ,,Iedereen kan vanaf december zijn koffiepunten inleveren bij de supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus in Boxtel en de Coop in Liempde. Wij ruilen die bij Douwe Egberts in voor koffie en die gaat dan weer naar Voedselbank Boxtel."

Wat de Lions betreft, mogen de Boxtelaren de komende weken dus gerust een bakje troost extra drinken.

De inzameling van vreemd en oud geld, die de serviceclub een paar weken geleden lanceerde, loopt volgens Steger als een spreekwoordelijke trein. ,,De trommel die bij Schoenmakerij Bas in winkelcentrum Oosterhof staat, zat binnen drie weken tot aan de rand toe vol. Deze actie blijft dan ook doorlopen." Van de opbrengst worden staaroperaties in derdewereldlanden bekostigd.

In april wil Lionsclub Dommel en Aa weer een echt, coronaproof, evenement houden. Steger: ,,Samen met de Belles Amies willen we een hap- en trapfietstocht opzetten. Nadere berichten daarover volgen later."