Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ESCH STEMT IN 2017 OVER AL DAN NIET ZELFSTANDIG HAAREN

Volksraadpleging over opsplitsen

RENS VAN DEN ELSEN

Esch komt op 1 januari officieel bij de gemeente Boxtel. Vorige week woensdag werd alvast een voorschot genomen op de toevoeging met de gemeenteraadsverkiezingen. Brabants Centrum haalt herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakt van de gemeente Haaren. Zo werd in 2017 een belangrijke stap gezet richting de opsplitsing: Esschenaren togen naar de stembus om te beslissen over hun toekomst.

Waar de inwoners van Esch vorige week in groten getale hun stem lieten gelden (ruim 73 procent), was dat percentage in oktober 2017 fors lager (bijna 48 procent). Destijds werd er geen nieuwe gemeenteraad gekozen, maar mochten de Esschenaren zich, samen met Haaren, Helvoirt en Biezenmortel, uitspreken over de toekomst van de gemeente Haaren: opsplitsen of zelfstandig blijven. Saillant detail: een nipte meerderheid van de Essche bevolking (50,4 procent) koos voor zelfstandig blijven...

VERDEELDHEID

Brabants Centrum informeerde tijdens de burgerpeiling op 4 oktober 2017 naar de meningen van de inwoners bij het stembureau in dorpshuis De Es. Er heerste grote verdeeldheid, want de opmerkingen varieerden van 'opsplitsen die hap' tot 'ik wil dat het blijft zoals het is'. In het kamp van zelfstandig blijven, zat ook oud-wethouder Cor van der Zande van de voormalige gemeente Esch. Hij twijfelde of zijn stem zou helpen: ,,Ik denk dat het toch opsplitsen wordt, maar ik denk niet dat het ergens anders beter wordt", meldde hij destijds. De oud-politicus heeft de uiteindelijk gekozen weg naar opsplitsing niet meer mee mogen maken; hij overleed in februari 2018, nog geen half jaar na het uitbrengen van zijn stem.

Aan de zijde van de inwoners die apart van Haaren verder wilden, stonden onder meer René en Yvonne Bergmans en hun dochters Susanne en Ilse (toen 19 en 17). Het gezin bereidde zich thuis voor door de brochures van de gemeente door te nemen en er samen over te praten. De keuze voor Yvonne was duidelijk: ,,Opsplitsen. We zijn georiënteerd op Boxtel. Ik denk dat een grotere gemeente efficiënter werkt." Ook het hele gezin van Claudia van der Pol koos destijds voor het uit elkaar halen van de gemeente Haaren: ,,Als je eenmaal een stap naar opsplitsen hebt gezet, moet je doorzetten."

'JAMMER'

Het werd uiteindelijk opsplitsen. Binnen de gehele gemeente Haaren kwam 43 procent naar de stembus. Van dat percentage wilde 42 procent zelfstandig blijven, 2 procent had geen voorkeur en de overige 56 procent wilde niet meer bij Haaren horen. ,,Jammer", vond raadslid en Esschenaar Peter den Ouden destijds. Hij wilde toch graag verder als gemeente Haaren, maar moest zich neerleggen bij de keuze van de inwoners. Ook zijn collega-raadslid Christien van Schijndel was teleurgesteld in de uitslag: ,,Mensen gaan hier spijt van krijgen." Opvallend genoeg nemen beide politici binnenkort plaats in de nieuwe gemeenteraad van Boxtel.

Toch is het nu zover, de stemmen zijn geteld. Over iets meer dan een maand is de opsplitsing echt een feit. Of Esch in 2017 de juiste keuze heeft gemaakt, zal de tijd ons leren...


p Maurice Kessels stemde in 2017 in dorpshuis De Es. Zijn kinderen Jasmijn, Emma en Sander waren getuigen van zijn keuze. (Foto: Albert Stolwijk).


Verhoging van dijken Esch begin 2021 van start


Om te zorgen dat de inwoners van Esch in de toekomst droge voeten houden, worden de dijken langs de Essche Stroom verstevigd en verhoogd. De voorbereidingen op de klus zijn al even bezig, maar nu is er dan werkelijk zicht op de start van de werkzaamheden. Begin 2021 gaat waterschap De Dommel aan de slag.

,,De opgave was complex. Met name omdat een deel van de huizen in Esch zo dicht bij de Essche Stroom ligt", aldus projectleider Hans Koekkoek van het waterschap. In de keringen achter de woningen aan de Kollenberg wordt een damwand geplaatst omdat op die plek de bestaande dijk niet breder kan worden. Daarnaast wordt de bestaande stuw vervangen en verplaatst.

PLANNING

Momenteel loopt er een aanbesteding. Na de gunning aan een aannemer heeft deze nog tijd nodig om zijn plan te bepalen. Zodra de planning bekend is, informeert het waterschap alle betrokkenen over de werkzaamheden en de beoogde routes waar al het materiaal over wordt vervoerd.

Naar verwachting kan er eind februari 2021 een bijeenkomst gehouden worden. Dan kunnen inwoners de aannemer persoonlijk vragen stellen. Het ligt aan de coronamaatregelen of het informatiemoment fysiek of digitaal plaats zal gaan vinden.