VEROORDELINGEN VOOR BEDORVEN VLEES

Boetes en taakstraffen voor Boodschappenbank Boxtel

De in Boxtel gevestigde stichting Boodschappenbank en twee bestuursleden daarvan zijn maandag door de rechter in 's-Hertogenbosch veroordeeld voor de verkoop van bedorven vlees. Dat gebeurde in de zomer van 2016.

De stichting, die overal in het land vers vlees leverde aan minima, kreeg een boete van 6.500 euro opgelegd, waarvan 3.750 euro voorwaardelijk. De voorzitter en penningmeester van de Boodschappenbank, een man en vrouw uit Boxtel, werden daarnaast ook nog veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur, waarvan dertig uur voorwaardelijk alsmede een voorwaardelijke boete van vijftienhonderd euro.

Vier auto's zonder koeling van de Boodschappenbank werden eind augustus 2016, op een tropische dag, gecontroleerd door de Nederlands Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Dat gebeurde bij een slager in Haaren die ook als marktkoopman werkzaam is. Een deel van de lading vlees in de voertuigen bleek bedorven.

OPKOOP RESTPARTIJEN

De slager, inmiddels woonachtig in Wijk en Aalburg, werd zwaarder gestrafd dan de twee Boxtelaren. De rechtbank legde hem een taakstraf van 120 uur op, waarvan veertig uur voorwaardelijk. Bovendien moet de man duizend euro boete euro betalen. De producten die hij verkocht, bestonden uit opgekochte restpartijen diepvriesvoorraden die opnieuw werden verpakt en daardoor ontraceerbaar werden.

De NVWA startte haar onderzoek naar aanleiding van klachten van klanten van de Boodschappenbank over de levering van bedorven vlees.


MEER INKOMSTEN DOOR NIEUW BELEID

Ook flitshuwelijk wordt straks mogelijk in Boxtel


JULES HAMELEERS

Bruidsparen hebben steeds meer wensen over wie het huwelijk voltrekt en waar zij trouwen. Daarom heeft de gemeente Boxtel besloten om hun beleid aan te passen. Als de gemeenteraad met de nieuwe regels instemt, kunnen verloofden op meer plekken trouwen én wordt een flitshuwelijk mogelijk.

Een flitshuwelijk is een tussenvorm tussen gratis trouwen en een volledige ceremonie. De plechtigheid mag bij de nieuwe manier zo'n twintig minuten duren, er mogen inclusief getuigen en bruidspaar maximaal twaalf personen aanwezig zijn en de ceremonie vindt plaats in een aparte kamer. Dat is uitgebreider dan een gratis voltrekking, waarbij er een handtekening wordt gezet aan de balie van het gemeentehuis, maar bescheidener dan een ceremonieel huwelijk, waarbij alle toeters en bellen mogelijk zijn.

De verwachting van het college van B en W is dat door de invoering van het flitshuwelijk, minder mensen voor gratis trouwen kiezen. Daarom zou een nieuw beleid meer inkomsten opleveren.

TROUWLOCATIES

Een andere verandering in het huwelijksbeleid, is de mogelijkheid om op meer plekken te trouwen. Eerst kon naast het gemeentehuis, gekozen worden voor meerdere vaste, andere locaties, aangeduid door de gemeente. In de nieuw regels kunnen bruidsparen een locatie kiezen voor één dag, maar is het ook mogelijk voor bijvoorbeeld zalen en restaurants om opgenomen te worden in het register van vaste locaties. Hiervoor kunnen zij een aanvraag indienen. Ook aanwijzen van een trouwambtenaar voor één dag kan.

Een ceremonieel huwelijk kost tussen de vijf- en achthonderd euro, afhankelijk van de dag. Een flitsbruiloft kost 250 euro. Een eenmalige trouwambtenaar of -locatie benoemen kost een koppel tweehonderd euro. Ook wanneer een plek opgenomen wil worden in de vaste locaties, moet de eigenaar dat bedrag betalen.