10.800 Boxtelaren krijgen brief over orgaandonatie


Wel of niet organen doneren na overlijden? Over die keuze krijgt iedere volwassenen in de gemeente Boxtel die nog niks heeft ingevuld in het Donorregister, uiterlijk 28 november een brief. Daarin vraagt de overheid alsnog een beslissing te maken.

Van alle Boxtelaren vulde 56,8 procent zijn of haar keuze voor orgaan- en weefseldonatie in. Daarvan gaf 57 procent toestemming om te doneren. Zo'n 29 procent wil geen donor worden en 13 procent laat de keuze over aan partner, familie of iemand anders.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe wet, waarin is opgetekend dat iedereen vanaf achttien jaar in het Donorregister komt. Mensen kunnen zelf hun keuze invullen via www.donorregister.nl. Wie geen keuze maakt, komt vanzelf in het systeem met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Dat betekent dat organen en weefsels na overlijden naar iemand anders kunnen gaan die ze nodig heeft.

BRIEVEN

Om mensen die nog niet hebben gekozen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de brieven. Hierbij zit een formulier waarop de ontvanger zijn keuze kan invullen. Boxtelaren die nog iets moeten invullen ontvangen de eerste brief rond zaterdag 28 november. Wanneer er zes weken na het ontvangen van de post nog geen keus is ingevuld, verstuurd VWS een nieuwe bericht. Wie daarna nog steeds geen actie onderneemt, komt alsnog in het Donorregister met de melding geen bezwaar te hebben. Ook hierover ontvangt men een schrijven.

Voor wie het lastig is om een keus te maken, zijn er op de website verhalen van anderen te lezen die de knoop al hebben doorgehakt. Kijk hiervoor op www.donorregister.nl. Daar is ook meer informatie te vinden. Wie meer wil weten over hoe orgaandonatie in zijn werk gaat, kan kijken op de website: www.hoewerktorgaandonatie.nl.