Eppo Schellekens bundelde 2,5 jaar aan inzichten in een boek. Hij kon dat nu eindelijk schrijven, door de extra tijd die hij had door het heersende coronavirus. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Eppo Schellekens bundelde 2,5 jaar aan inzichten in een boek. Hij kon dat nu eindelijk schrijven, door de extra tijd die hij had door het heersende coronavirus. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

BOXTELAAR EPPO SCHELLEKENS SCHRIJFT WERKBOEK 'JEZELF ZIJN. HOE DAN?'

‘Voor zelfonderzoek is flink wat lef nodig.’

LINDA VAN DE WIEL

Na eerder werkzaam te zijn geweest bij jeugdzorginstelling De La Salle, GGZ Eindhoven en Fontys Hogescholen, belandde Boxtelaar Eppo Schellekens (49) in een burn-out. Toen hij terugkeerde op zijn docentenpost, besefte hij dat hij een andere richting op wilde. Hij werd zelfstandig ondernemer en bundelde onlangs vol trots zijn ervaringen en levenslessen tot het werkboek ‘Jezelf zijn. Hoe dan?’.

,,Op dit moment ben ik nergens in loondienst. Ik geef online les voor een particuliere mbo-instelling die zorgmedewerkers bijschoolt en ben sinds 2012 actief in mijn eigen coachingspraktijk Viakracht”, vertelt de enthousiaste Eppo. ,,Het coronavirus stak op een voor mij prima moment de kop op. Veel klussen werden uitgesteld of geannuleerd en dit gaf me de mogelijkheid mijn inzichten te delen met anderen door een boek te schrijven. Een wens die ik al lange tijd had.”

Voordat Eppo als zzp’er werkte, gaf hij dertien jaar les op Fontys Hogescholen. ,,Ik was werkzaam op de afdeling Sociale Studies toen ik in 2015 een burn-out kreeg. In korte tijd stierf een aantal dierbare collega’s. Toen opende er bij mij een luikje naar het eerdere overlijden van mijn ouders. En ik? Ik wilde iedereen redden en vergat daarbij mezelf”, licht hij desgevraagd toe.

VLOGGEN

Na anderhalf jaar was Eppo volledig hersteld en keerde hij terug als docent Sociale Studies. ,,Maar ik voelde me niet meer thuis op school. Er waren veel wisselingen en ik vroeg mezelf hardop af: ‘Ga ik hier nog gelukkig worden?’. Het antwoord was ‘nee’.” Hij vervolgt: ,,Ik ben altijd op zoek geweest naar zingeving en deze behoefte kwam steeds meer naar voren. Ik ben gaan mediteren en in de stilte die ik vond, kwamen veel inzichten.”

De Boxtelaar besloot die openbaringen te delen op LinkedIn. ,,Het was voor de tijd dat vloggen op dit medium populair werd, maar mijn eerste filmpje werd 1.500 keer bekeken. Ik besloot tijdens mijn vele wandelingen nog meer inzichten te delen via het platform.”

Toch bleef er wat knagen: ,,Ik predikte een boodschap over vrijheid, maar voelde me gevangen in mijn werk, ook tijdens het delen van mijn inzichten. Tot ik besefte dat ik ontslag moest nemen.”

Zo geschiedde in april 2019, ook al had Eppo geen zicht op ander werk. ,,Mijn collega’s snapten er niks van. Doceren zit in mijn bloed. Maar niet op de plek waar ik zat. Binnen twee weken na mijn ontslag nam ik op een prachtige en liefdevolle wijze afscheid. En ik voelde me zo bevrijd...”

WERKBOEK

De eerste weken na zijn grote beslissing vulde Eppo met veel wandelingen en het verkrijgen en delen van nóg meer inzichten: ,, Maar er moest ook brood op de plank komen. Ik dacht: ‘Ik ga nooit meer het onderwijs in.’ Dat wist ik zeker. Maar het liep anders en de laatste twee jaar geef ik twee dagen per week les aan zorgprofessionals.” Daarnaast is de Boxtelaar nog altijd actief binnen zijn coachingspraktijk, waar hij mensen begeleidt die vastlopen en op zoek zijn naar meer diepgang en zingeving.

,,Daarnaast heb ik heb altijd de wens gehad een boek te schrijven. Eerder schreef ik in een klein boekje over mijn eigen proces. Ik noemde het ‘Van docent van het jaar tot versnipperaar’. Ik schreef dit echt voor mezelf, al is het te vinden in de Bossche bibliotheek zen.nl.”

,,Door de ruimte die ontstond vanwege het coronavirus, had ik er nu de tijd voor. Eindelijk! Ik haalde al mijn filmpjes van YouTube en besloot tweeënhalf jaar aan inzichten te bundelen tot een boek.” De Boxtelaar schreef en schrapte de afgelopen maanden heel veel tekst. ,,Vier mensen hebben het boek vervolgens gecorrigeerd op inhoud en spelling. En opeens is het bijna klaar en ligt het als proefdruk bij de drukker.”

Eppo’s boek is een werkboek vol reflectieve vragen, inzichten en opdrachten. ,,Het gaat pas écht leven als lezers ermee aan de slag gaan. Dan hebben zij de kans om spelenderwijs aan zelfonderzoek te doen. Ik daag iedereen uit. Want voor zelfonderzoek is lef nodig.”


Een exemplaar bestellen van ‘Jezelf zijn. Hoe dan?' kan voor 17,95 euro via www.plusje.nu.