Afbeelding
Foto: Stapel op Sint

HAARENSE BURGEMEESTER WEIGERT TOESTEMMING VOOR RONDRIT DOOR HET DORP ESCH

Sinterklaas maakt tóch bustour in gemeente Boxtel

Het is eindelijk zover: Sinterklaas toont ook aan Boxtelse kinderen zijn gezicht. Een kleine twee weken geleden kwam de goedheiligman al in Nederland aan en hij verbleef ook al een tijdje op kasteel Stapelen, maar de jeugd mocht hem nog niet ontmoeten. Zondag 29 november is het zover: Sint toert in een antieke bus door de drie kernen van de gemeente Boxtel.

De organisatie van Stapel op Sint heeft vorige week woensdag overlegd met de burgemeester. Vervolgens heeft donderdag Veiligheidsregio Brabant-Noord zich over het vraagstuk gebogen. Die hebben beide hun fiat gegeven, waardoor de toertocht door kon gaan. ,,We zijn super enthousiast! Het is toch uniek wat we doen: in heel Nederland wordt een digitale oplossing gezocht voor de intocht", aldus organisator Wim Ketelaars van Stapel op Sint. ,,We zijn ervan overtuigd dat het coronaproof kan", meldt een woordvoerder van burgemeester Van Meygaarden.

Diens collega Yves de Boer van de gemeente Haaren geeft echter geen toestemming. Die grijpt terug op afspraken die in een burgemeestersoverleg zijn gemaakt na het maatregelenpakket van 13 oktober, toen alle horeca gesloten werd. Destijds is afgesproken om geen intochten te organiseren. ,,Daarom heeft burgemeester De Boer toch gemeend dat het het beste is om ook de toertocht niet door te laten gaan", aldus een woordvoerder van de gemeente Haaren. Het betekent dat de rondrit niet, zoals gepland, door het dorp Esch gaat.

KARRAVAAN

De antieke bus die Sinterklaas vervoert, rijdt stapvoets, zodat de jeugd hem goed kan zien. De touringcar wordt vergezeld door verkeersregelaars en enkele schoorsteenpieten. Langs de kant van de weg kunnen kinderen zwaaien naar de goedheiligman. Om het geheel nóg sfeervoller te maken, zijn er speciale vlaggetjes uitgedeeld op basisscholen om mee te zwaaien.

De route start in Lennisheuvel om 11.30 uur. Rond 13.00 uur is de Sint in Boxtel bij de Kapelweg, om na een lange ronde om 14.15 uur te eindigen op de Eindhovenseweg. Daarna rijdt de karavaan door naar Liempde, waar de tocht rond 14.30 begint op de Boxtelse weg. De route is Liempde is net iets anders dan vermeld staat in de al op scholen uitgedeelde Pietenboekjes.

De organisatie vraagt met klem om genoeg afstand te houden wanneer kinderen en hun ouders langs de kant zwaaien. Ook wordt geen strooigoed uitgedeeld, geeft niemand handen en verlaten de Sint en pieten de bus niet.


puq Sint en zijn pieten trekken zondag 29 november per bus door de gemeente Boxtel. De karavaan start om 11.30 uur in Lennisheuvel en eindigt rond 15.00 uur in Liempde.

Afbeelding
Afbeelding