Afbeelding
Foto:

UITGESTOKEN HAND COMBINATIE95 VOORALSNOG IN LUCHTLEDIGE

Balans maakt nog geen keuze

HENK VAN WEERT

Zeven van de acht partijen in de nieuwe Boxtelse gemeenteraad vinden dat de twee grootste fracties, Balans (zeven zetels) en Combinatie95 (vijf zetels) als eerste moeten proberen samen een coalitie te vormen. Ze hebben een nipte meerderheid, dus dat zou moeten kunnen. Maar Balans zelf lijkt nog niet zo ver.

Op uitnodiging van de grootste winnaar van de vorige week gehouden gemeenteraadsverkiezing, Balans dus, schoven maandagavond in de raadzaal twee vertegenwoordigers van alle partijen aan tafel om de uitslag te duiden. Opvallend: er was niet één Esschenaar aanwezig, terwijl de verkiezingen werden uitgeschreven vanwege de toevoeging van dit dorp aan de gemeente Boxtel...

OUD ZEER

De duiding vond plaats onder leiding van Wim van der Zanden, plaatsvervangend voorzitter van de huidige gemeenteraad én de nummer twee op de kandidatenlijst van Balans. Van klein naar groot mochten alle partijen hun zegje doen. En daaruit bleek dat alle vinden dat Balans samen met Combinatie95 moet proberen een nieuw college van B en W te vormen, eventueel aangevuld met een of twee andere partijen. Die hebben allemaal twee zetels, op één na: INbox, dat de komende jaren één raadslid heeft.

Zoals ook in aanloop naar de verkiezingen was te horen, moeten meningsverschillen en oud zeer tussen Balans en Combinatie95 aan de kant worden geschoven. Daar is iedereen het wel over eens. Maar tegelijk beseffen de dames en heren politici dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Balans zelf niet in het minst.

Mariëlle van Alphen, lijsttrekker en de afgelopen jaren fractievoorzitter van Balans, benadrukte vooral dat de oude coalitie (met daarin Combinatie95) vier zetels én 30 procent van de stemmen had verloren. Het nieuwe college moet in haar ogen daarom 'rigoureus andere keuzes maken'. En het is maar de vraag of dat voor Combinatie95 acceptabel is.

POLITIEK ZWAARGEWICHT

,,De problemen waar de gemeente Boxtel voor staat, vergen eensgezindheid en daadkracht", aldus partijvoorzitter Mario Knoops van Combinatie95. Hij vertelde dat zowel de lijsttrekkers als de partijvoorzitters van beide partijen al meerdere malen met elkaar hebben gesproken en dat hij daaruit opmaakt dat samenwerking tussen Combinatie95 en Balans mogelijk moet zijn.

Over die voor de hand liggende samenwerking liet Van Alphen zich maandag nog niet uit. Zij vertelde een politiek zwaargewicht te zullen benaderen om als informateur met álle partijen afzonderlijk in gesprek te gaan. Een dag later werd bekend dat dit Fons Naterop is. Balans denkt in hem een informateur te hebben gevonden die ‘bereid is om het signaal dat onze inwoners afgegeven hebben maximaal te verwerken in de bestuursperiode tot en met 2026’. ,,Het mag voor zich spreken dat, gezien de verkiezingsuitslag, Balans deel wil uitmaken van de nieuwe, stabiele coalitie”, aldus Van Alphen.

Nadat Balans in maart 2018 ook als grootste partij uit de verkiezingsstrijd kwam, vond de partij Ton Rombouts, oud-burgemeester van zowel Boxtel als 's-Hertogenbosch, bereid om als informateur aan de slag te gaan. Dat gebeurde echter pas na twee gespreksronden. Het was voor Combinatie95 het sein dat het Balans niet lukte de gewenste brede coalitie te smeden en de formatie over te nemen. Het resulteerde erin dat de oude coalitie, met daarin ook SP, D66 en INbox, in het zadel bleef.

p Namens de twee grootste partijen lieten Mariëlle van Alphen (lijsttrekker Balans) en Mario Knoops (partijvoorzitter Combinatie95) maandagavond in de raadzaal hun licht schijnen over de uitslag van vorige week gehouden verkiezingen. (Videostills www.boxtel.nl).


LISA SOMERS (VVD) DEBUTEERT, SOHIB HUSSAIN (D66) FLIKT HET WEER

Met voorkeursstemmen in tweemansfractie

JAN HERMENS

Lisa Somers (VVD) was na een spannende verkiezingsdag blij verrast: ze kreeg 179 voorkeursstemmen, genoeg om als nummer drie op de lijst toch de tweede zetel van de liberalen in de Boxtelse gemeenteraad op te eisen. D66-aanhangers gaven Sohib Hussain voor de tweede maal op rij massaal hun vertrouwen. De nummer vijf op de lijst grijpt daarmee de tweede zetel van zijn partij.

Somers (27) debuteert op het pluche, maar is al wel enkele jaren nauw betrokken bij de lokale VVD-afdeling. Somers: ,,Ik ben sinds 2017 steunfractielid, was geregeld bij raadsvergaderingen aanwezig en nam deel aan fractievergaderingen met Dymph van de Vries."

Achter de schermen is Somers dan ook klaargestoomd voor het raadswerk. ,,Ik heb er even over moeten denken of ik de stap om volksvertegenwoordiger te worden, wilde zetten, maar heb zondagavond definitief besloten mijn zetel in te nemen. Het zou richting alle mensen die op mij gestemd hebben ook niet eerlijk zijn om dat niet te doen."

NUMMER 3 WORDT 2

De jonge politica prijkte bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ook op plaats drie van de VVD-kandidatenlijst. Somers: ,,Ik hoopte op minimaal twee zetels voor de VVD, liefst drie. Het zijn er twee geworden, een mooi resultaat."

Wat voor thema's ze precies voor haar rekening neemt de komende jaren, weet Somers nog niet. ,,Dat moet ik nog met Rob Kuppens afstemmen." Kuppens is ook een nieuwkomer in de raad voor de liberalen. Hij was de afgelopen maanden lijsttrekker en volgt Van de Vries op als fractievoorzitter van de lokale VVD.

35 PROCENT

Net als in 2018 kreeg Sohib Hussain (D66) een imposant aantal voorkeursstemmen. Dit keer waren het er 349. Daarmee ziet de nummer twee van zijn partij, Wiebe de Leijer, zijn raadszetel aan zich voorbij gaan. De democraten moesten vorige week na de verkiezingen immers één van hun drie zetels prijsgeven. Hussain (31) zit samen met lijsttrekker Mariëlle Wijffelaars voor zijn partij in de raad vanaf 4 januari.

De Boxtelaar stond als vijfde op de kandidatenlijst. Ruim 35 procent van alle D66-stemmers zette een kruisje bij zijn naam en zorgde er zo voor dat Hussain opnieuw tot de gemeenteraad toetreedt. Hussain: ,,Ik heb in de afgelopen termijn laten zien dat ik er niet zit om koffie te drinken. Ik onderhoud veel contact met onze achterban en sta altijd open voor vragen. Het is belangrijk de inwoners op de hoogte te houden van wat we in de raad zoal doen en bespreken."

Hussain beschikt over een groot sociaal netwerk. Daarnaast speelt de gunfactor een rol bij zijn succes, vermoedt hij. ,,En mijn verrichtingen in de gemeenteraad hebben bijgedragen aan het vertrouwen van de kiezer." De democraat somt een aantal speerpunten op voor de komende periode: ,,Economie, jongeren, sport en gezondheid, wonen en toegankelijkheid van de openbare ruimte. Ik ken veel jongeren en vind dat we hen moeten omarmen. We moeten een luisterend oor voor hen zijn."

* * *

Lisa Somers en Sohib Hussain zijn niet de enige politici die met voorkeursstemmen in de gemeenteraad komen. Dat geldt ook voor Christien van Schijndel uit Esch van Combinatie95. Elders op deze pagina is daarover mee te lezen.

                 ...LISA SOMERS...          (Foto: Hans van Doorn)
                ...SOHIB HUSSAIN...                (Foto: Daisy Renders)
Afbeelding