Afbeelding
Foto: Maarten Melis

300.000 euro besparen met afval? Het kan!


Het nieuwe college van B en W zal zich moeten buigen over de vraag: hoe kan het duurzamer en goedkoper?

De duurzaamheidsagenda loopt immers achter en de gemeentekas is leeg. Een oplossing: besparen op afval. De afvalstoffenheffing hoeft minder omhoog, waardoor er ruimte ontstaat de OZB extra te verhogen. Want ja, leuker kunnen we het niet maken, de gemeentelijke lasten gaan sowieso omhoog.

Afval is niet gratis en kost voor Boxtel een slordige drie miljoen euro per jaar. Vooral het verwerken van restafval is duur. Die kosten kunnen flink omlaag. Namelijk door onze keuken- en etensresten niet bij het restaval te doen, maar in de groene GFT-bak. Dat betekent 30 procent minder restafval. En door meer gebruik te maken van de PMD-zak. De gemeente ontvangt namelijk een vergoeding voor PMD uit het landelijke 'afvalfonds'. Meer PMD betekent een hogere vergoeding en minder kosten voor restafval.

Afvalbeleid voor hoogbouw en centrum loopt achter: geen beloning voor afval scheiden door diftar, geen voorzieningen voor GFT en keukenresten. Ook daar kan de hoeveelheid restafval flink omlaag. Op de milieustraat wordt nog te gemakkelijk bouw- en sloopafval geaccepteerd van klusbedrijfjes en -mannen, aannemertjes of particulieren die drie á vier of meer aanhangers met bouwafval en/of ongesorteerd grof afval komen brengen. Dat komt omdat de verwerkingstarieven daarvoor in Boxtel veel lager zijn dan commerciële prijzen en omdat het aantal knippen op het oog wordt bepaald.

'Moet kunnen' zou je denken, maar zo wordt een deel van een verbouwing betaald door ons allemaal. Dat kan anders. Onder de streep een potentiële meevaller van 300.000 tot 400.000 euro per jaar. Die meevaller krijg je niet cadeau. Je moet er beleid op voeren en de gemeente heeft daartoe ook de instrumenten. Als een gemeenteraad een grondstoffenplan goedkeurt om de hoeveelheid restafval in 2022 meer dan te halveren, dan moet je ook op het eerste gezicht impopulaire maatregelen daartoe durven nemen. Het oude college is dit uit de weg gegaan en heeft de ambities in de pers afgezwakt tot 'onhaalbaar streven'. Merkwaardig genoeg zonder enig protest van de gemeenteraad.

Aan het nieuwe college daarom de oproep om de ambities wel waar te maken. 300.000 euro besparen met afval? Het kan!

        JOOST VAN DER PLUIJM


Geen Black Friday, maar een Green Friday

Black Friday dreigt ook in Nederland een drukke shopdag te worden en kan daarmee uitgroeien tot een zwarte dag voor klimaat en milieu. Dat vraagt om een reactie. Die kwam er in de vorm van Green Friday, ook in Boxtel. De Franse milieuorganisatie Envie bedacht in 2017 Green Friday. Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een steeds bredere beweging. Die presenteert zichzelf als een alternatief voor willekeurige consumptie en onnodige aankopen die worden aangezwengeld door reclame. Naast protesten worden ook ludieke acties georganiseerd.

Ook in Nederland vinden er vooral positieve acties plaats die het klimaat en het milieu vooruit helpen. Bijvoorbeeld door de stichting ‘Trees for All’ die een grotere beweging op gang wil brengen van consumenten en bedrijven die verantwoord willen consumeren en een bijdrage willen leveren aan een groene wereld. Met haar Green Friday-actie wil ‘Trees for All’ Nederlanders bewust maken van de negatieve impact van de toenemende consumptie rondom Black Friday en een groen alternatief bieden. Onder de noemer ‘Kom shoppen in het bos’ word je uitgenodigd om een Green Friday Deal te ‘kopen' via www.treesforall.nl. Het gaat hierbij om een donatie van bijvoorbeeld twee bomen voor tien euro. Deze worden door de stichting geplant in Nederland en in Oeganda.

Naast bomen planten kun je ook een stukje aarde cadeau geven. Via www.buyworld.org kun je vierkante meters Nederlandse natuur beschermen, al vanaf 0,99 euro per vierkante meter. En via www.landvanons.nl worden de cadeaumeters grond bestemd voor natuurrijke landbouw. Kringloopcentrum Het Goed (ook in Boxtel) reageert op Green Friday met een antwoord op de koopgekte van Black Friday. Vrijdag 27 november zullen CO2-besparingscheques worden uitgereikt aan vertegenwoordigers van verschillende gemeenten. Het Goed wijst hiermee op de lokale CO2-besparing en wil ook benadrukken dat dit dankzij haar klanten en partners wordt gerealiseerd. Door met elkaar artikelen een tweede leven te geven, wordt samen een bijdrage geleverd aan een duurzame en leefbare wereld. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Green Friday wordt inmiddels door alle kringloopwinkels van de Branche Kringloop Nederland (BKN) omarmd en daarmee staat Green Friday definitief op de kalender.

        JAN JUFFERMANS


Verkeer in Boxtel: meten is weten

In de Vrije Tribune van 19 november jongstleden pleit C. de Leijer voor een proefafsluiting van de dubbele overweg. Zij maak zich terecht zorgen over de verkeersstromen na het definitief sluiten van de dubbele overweg en in het bijzonder over de capaciteit van de Keulsebaan die al het verkeer van oost naar west dan moet verwerken. Nou valt dat laatste mee, want ProRail wil op het overbelaste spoor in Boxtel nog wel de overwegen Leenhoflaan en Essche Heike openhouden.

Het idee van een proefafsluiting is niet nieuw. Eerder hebben werkgevers, politieke partijen en anderen hier immers al regelmatig op aangedrongen. Bestuurders, het college en overige betrokkenen gingen daar niet op in. Pijnlijke gevolgen zouden dan wel eens aan het licht kunnen komen. Om de deelprojecten van het PHS-programma er bij de raad door te krijgen, zijn harde meetgegevens te confronterend en derhalve niet wenselijk. Met gemanipuleerde cijfers zijn de deelprojecten in elkaar geknutseld en gladjes door de raad geloodst.

Vanwege grootschalige werkzaamheden aan het spoor kondigde ProRail in november 2018 aan dat een half jaar later de dubbele overweg van 6 tot en met 13 mei 2019 voor alle verkeer afgesloten zou worden. Een uitgelezen mogelijkheid om een grootschalig verkeersonderzoek te houden om de verkeersstromen en knelpunten in kaart te brengen. Resultaat: nul komma nul, geen enkel onderzoek. Slechts vijf reguliere telpunten waren vergelijkbaar actief aanwezig.

Een gepasseerd station zogezegd. Maar wie weet, kan er in de nieuw te smeden coalitie een proefafsluiting in het bestuursakkoord opgenomen worden, inclusief de door C. de Leijer voorgestelde eenrichtingsverkeersproeven (onder andere in de Baroniestraat en het gedeelte tussen de Annastraat en de Breukelsestraat).

Er is te veel gesjoemeld en daardoor zijn er ondoorzichtige beslissingen genomen. Door middel van concrete cijfers kun je objectieve en transparante beslissingen nemen. Meten is weten!

        GUUS BASTINGS