Balans: 'Dit is bevestiging voor actieve politiek'

Nadat gisteravond om negen uur de zestien stembureaus sloten, werden de containers leeg gekieperd en de biljetten geteld. Een pittige klus die behoorlijk voortvarend ging. Rond middernacht werd de voorlopige verkiezingsuitslag bekendgemaakt door burgemeester Ronald van Meygaarden. Brabants Centrum peilde na afloop de reacties bij de winnaars en de verliezers.

,,Ik ben ontzettend trots", zegt Mariëlle van Alphen (Balans). Haar partij werd met afstand de grootste. ,,We zijn met z'n allen al jaren behoorlijk actief. Een ander soort politiek willen we ook niet voeren. Nu komt de bevestiging van de kiezer." Wáár het verschil precies is gemaakt, moet Van Alphen nog even bekijken. Haar viel de uitslag in het gemeentehuis op, maar vooral Liempde verraste haar. Daar scoorde Balans 60 procent beter ten opzichte van 2018: ,,Een mooie vooruitgang."

,,Zeer teleurstellend." Zo omschrijft Eric van den Broek de uitslag voor de SP. ,,Ik denk dat we stemmen zijn kwijtgeraakt aan PvdA-GroenLinks. Bovendien speelt de lage opkomst ons parten. We hebben hard gewerkt en dit is wat het is. We moeten het toch echt hebben van campagnevoeren in de wijken en dat was nu door het coronavirus nauwelijks mogelijk." Zijn partij is van bijna 1.900 stemmen in 2018 teruggezakt naar net iets meer dan duizend nu, waardoor de SP haar derde raadszetel moet prijsgeven.

Désiré van Laarhoven van Combinatie95 toonde zich vannacht 'dik tevreden'. Ondanks de lagere opkomst behaalde haar partij toch bijna honderd stemmen meer, vooral dankzij de bewoners in Esch. ,,Als je als coalitiepartij je aantal zetels kunt behouden, heb je het goed gedaan."

Combinatie95 had de afgelopen raadsperiode vijf zetels. Getalsmatig moet het niet zo moeilijk zijn om een coalitie te smeden, volgens Van Laarhoven. Ze reikt Balans daarom de hand: ,,Wij moeten bij elkaar proberen te komen. Dat zou het meeste recht doen aan de verkiezingsuitslag."

,,Nou, de champagne heeft hier geknald hoor! We zijn allemaal in jubelstemming", aldus Mirjam Bemelmans (PvdA-GroenLinks). Haar partij was een van de verrassingen van de verkiezingen van gisteren. ,,We gaan zeker van één naar twee zetels in de raad en schurken tegen die derde aan. Dat moet nog duidelijk worden." Toch was de politica niet helemaal overrompeld door de uitslag: ,,We hebben mensen eerlijkheid en helderheid gegeven. We zeiden niet alleen dat we verandering willen in de maatschappij, maar hebben daar ook handen en voeten aan gegeven. Dan wordt het concreet voor mensen. En in onze campagnevoering zag je gewoon dat we met een nieuw, jong en sprankelend team zijn."

Bemelmans gaat met een open blik de coalitievorming in. ,,We staan voor alles open en sluiten geen enkele partij op voorhand uit."


Meer reacties van de overige lijsttrekkers, andere verkiezingsverhalen én de uitslagen per stembureau op pagina 6, 7 en 9.