Landelijke kopstukken in de bres voor lokale partijen


Politici van CDA, D66, PvdA-GroenLinks en VVD maakten afgelopen dagen promotie voor hun lokale afdelingen. Zij riepen inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch op om naar de stembus te gaan. Eerder was er al 'hoog bezoek' bij de SP...

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt: ,,En dan vraagt u, waarom sta ik hier als landelijke politicus campagne te voeren voor het lokale CDA? Nou, omdat wij er samen voor zorgen dat regio's leefbaar blijven; dat we niet alleen maar op de Randstad letten", zei hij in een filmpje op sociale media dat ludiek was vormgegeven als een FaceTime-call. Ook vicepremier Hugo de Jonge nam de tijd om mensen aan te moedigen voor de verkiezingen van gister naar de stembus te gaan.

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sprong in de bres voor de plaatselijke afdeling van haar partij D66. ,,Lokale verkiezingen gaan namelijk over alles wat je belangrijk vind in je eigen leefomgeving", verspreidt de politica via sociale media.

Daarnaast riepen ook de landelijke fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Klaas Dijkhoff (VVD) op om te gaan stemmen: ,,Ik hoop als je de 18e gaat stemmen dat je denkt aan de VVD en het goede vakje rood kleurt. Houdoe!", aldus de in Breda woonachtige politicus in zijn videoboodschap.

Fractievoorzitter Lilian Marijnissen van SP pakte het persoonlijker aan: zij kwam twee weken geleden op bezoek en werd persoonlijk rondgeleid door wethouder en lokaal lijsttrekker Eric van den Broek. Ze sprak onder meer met ondernemers en bracht een bezoekje aan de Voedselbank.