Telkens als een stemformulier was ingevuld, werden de rode potloden gedesinfecteerd door vrijwilligers van het stembureau. (Foto: Albert Stolwijk).
Telkens als een stemformulier was ingevuld, werden de rode potloden gedesinfecteerd door vrijwilligers van het stembureau. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

DORPSHUIS DEMOCRATISCH MIDDELPUNT VAN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Verkiezingen leven in Esch, inwoners hopen op stem in Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Als de zon schijnt, gaan mensen sneller naar de stembus dan tijdens een plensbui. Althans dat is de redenering van Thea Heesemans, voorzitter van het stembureau in Esch. Of het weer daadwerkelijk invloed heeft gehad op de opkomst in het dorp dat overgaat naar Boxtel is lastig te zeggen. Feit is wel dat gisteren rond het middaguur al vijfhonderd kiesgerechtigden hun stem hadden uitgebracht.

Normaal gesproken wordt de kleine zaal van dorpshuis De Es gebruikt als stemlokaal. Maar nu het coronavirus ook de gemeenteraadsverkiezingen stevig in zijn greep houdt, zijn de vrijwilligers uitgeweken naar de grote zaal. Dat zorgt meteen voor een prima doorstroom van stemmers, via de hoofdingang erin en via de nooddeur weer naar buiten.

Heesemans is tevreden over het verloop van de stemronde. Ze geeft aan dat bij een eerste telling rond elf uur al zo'n 350 mensen zijn geweest. Een uur later staat dat aantal op bijna vijfhonderd. ,,En als de school uit is, is het hier ook altijd druk met ouders die het nuttige met het aangename combineren", geeft Heesemans aan.

Ondertussen loopt er een vaste stroom aan kiezers in en uit het dorpshuis. Daarmee lijkt Esch af te stevenen op een hoge opkomst. Als 's nachts alle stemmen zijn geteld blijkt dat ook zo te zijn: 73 procent.

MEER VOOR ELKAAR

Vrijwel iedereen is het er over eens dat stemmen nodig is. Sterker, alle mensen die worden aangesproken, willen dat Esch van zich laat horen in Boxtel. ,,Ik hoop echt dat we meer voor elkaar gaan krijgen dan toen we bij Haaren hoorden, daar hobbelden we overal achteraan", geeft Anton van Grinsven aan.

Hij is samen met zijn partner Daniëlle naar De Es gekomen om het rode potlood ter hand te nemen. Toen Esch ruim twee jaar geleden mocht kiezen of ze naar Boxtel of Vught wilden, was het voor het echtpaar duidelijk dat ze voor de eerste keuze gingen. Toch zou Anton nu voor Vught hebben gekozen als hij de kans kreeg: ,,Maar daar kunnen we nu toch niets meer aan veranderen."

Het echtpaar kon mede door de vele partijprogramma's die in Esch door de brievenbussen werden geduwd snel een keuze maken: ,,We hebben allebei op een dorpsgenoot gestemd. Die weten tenminste hoe het hier aan toe gaat. Het is hier natuurlijk wel 'ons kent ons', dat mag wat ons betreft zo blijven", aldus Daniëlle.

Wat betreft de standpunten vindt het echtpaar het allemaal niet zo verrassend. ,,Het zijn de bekende pijnpunten, de school, woningbouw en verkeer. Wat dat betreft wil iedere partij hetzelfde", vertelt Daniëlle. Haar man knikt instemmend: ,,Daarom stemmen we op een Esschenaar, zo hopen we een stem te krijgen in de Boxtelse gemeenteraad."

VROUWEN

Tesse van der Pasch heeft ook op een dorpsgenoot gestemd. ,,En op een vrouw. Dat vind ik erg belangrijk. Er zijn veel te weinig vrouwen actief in de politiek", vindt de 24-jarige Essche. Dat de Boxtelse gemeenteraad al meer vrouwen dan mannen telt, is haar niet bekend. ,,Zover heb ik me er niet in verdiept. Ik heb vooral gekeken naar wat de partijen voor ons dorp willen betekenen", geeft ze toe. ,,In eerste instantie had ik geen idee voor welke partij ik zou gaan, maar via via heb ik toch de standpunten tot me genomen." Met Boxtel heeft ze niet zoveel, maar ze hoopt dat Esch geen ondergeschoven kindje wordt in de nieuwe gemeente.

Dat is ook precies wat voorzitter Adri Verbruggen van Platform Esch' Perspectief (PEP) voor ogen heeft. Als hij hoort dat begin van de middag al zo'n 30 procent van het dorp heeft gestemd, kan hij een glimlach niet onderdrukken. ,,Het leeft in Esch, zoveel is wel duidelijk. Ik ben ook blij dat alle politieke partijen hebben laten zien dat ze achter de standpunten van PEP staan. Nu is het alleen nog zaak dat de raadsleden het polariserend gedrag achter zich laten en écht gaan samenwerken. Want dat is nodig."


OMROEP DOMMELLAND VOLGT UITSLAGEN

Verkiezingsuitzending vult live televisie-avond

Bij gebrek aan een traditionele verkiezingsbijeenkomst in de raadzaal, koos de lokale omroep Dommelland gisteravond voor een avondvullend tv-programma.

Joleen van Rooij presenteerde de show. Journalist Ton Rooms van Brabants Dagblad schoof aan tafel als politiek commentator. Het tweetal ontving diverse studiogasten en legde online contact met lijsttrekkers. Ook Anja van den Einden (links op de foto onder), die tien jaar namens PvdA-GroenLinks een raadszetel bezette, maakte haar opwachting en reageerde enthousiast op de positieve ontwikkelingen die zich voor haar partij aandienden bij de tussentijdse uitslagen. Die werden bekendgemaakt door burgemeester Ronald van Meygaarden vanuit een lege raadzaal in het gemeentehuis. Na het sluiten van de stembussen meldde hij elk uur de resultaten van de verschillende stembureaus. Rond middernacht was de complete uitslag bekend. (Foto: Peter de Koning).

Het was gisteren een komen en gaan van kiezers in Esch. (Foto: Albert Stolwijk).
Diverse studiogasten schoven aan tafel bij presentatrice Joleen van Rooij en politiek commentator Ton Rooms. Ook Anja van den Einden (PvdA-GroenLinks), die na tien jaar de gemeenteraad verlaat.