Afsluiten dubbele overwegen


Het afsluiten van de dubbele overwegen zal ongetwijfeld een zeer grote impact hebben op de verkeersstromen in Boxtel. Misschien zou het een idee kunnen zijn, om als test de beide overwegen eens voor een of twee weken al te sluiten om dit te kunnen testen, daar het hier gaat om een onomkeerbaar miljoenen kostend project.

Vooral op bepaalde tijden zijn er vaak hele drommen mensen die allemaal tegelijk de overwegen willen passeren van en naar het industrieterrein. Als dat in de toekomst allemaal over de Keulsebaan zal moeten worden afgewikkeld, denk ik dat het daar zeer druk, zo niet te druk zal gaan worden.

Het is jammer dat er destijds niet gekozen is voor de aanleg van een verdiept spoor. Dat zou een geweldige oplossing geweest zijn voor de tien overwegen. We waren dan meteen af geweest van alle geluidsoverlast, fijnstof, trillingen en giftreinen. Als je ziet hoe mooi dat in Best is aangelegd en hoe prachtig het centrum er daar uit ziet, dat is geweldig. Ook Vught krijgt een verdiept spoor. Boxtel moet het doen met een eenvoudige fietstunnel.

Mogelijk is dit bedacht om de Baroniestraat te ontlasten van het autoverkeer. Maar daar zijn ook andere mogelijkheden voor, b.v. eenrichting verkeer. De problemen worden dan verschoven naar andere wijken.

Laten we daarnaast niet vergeten dat heel veel mensen afhankelijk zijn van hun auto, zoals bijvoorbeeld bejaarden, gehandicapten en zorgverleners, die kunnen straks helemaal omrijden. Kortom: bezint eer ge begint.

Laat eerst maar eens de beide overwegen op proef sluiten. De ontstane verkeerschaos zal duidelijk maken, dat de oplossing van een verdiept spoor zich in lengte van jaren uitbetaalt voor alle Boxtelaren.


        C. DE LEIJER